dokumentumfilm

2017.11.25. 19:25

Roma holokauszt – Töredék életek a filmvásznon

Film készült a roma holokauszt somogyi eseményeiről. A Töredék életek című 55 perces dokumentumfilmet Budapesten mutatják be a nagyközönségnek, Somogyban pedig Csurgón lesz látható elsőként.

Sonline

A film a romák elhurcolását mutatja be, somogyi túlélőkkel és túlélők leszármazottjaival készült interjúk segítségével. Bemutatják az auschwitzi, és más haláltáborok hétköznapjait, szó lesz a romákat ért szörnyűségekről, a brutális kivégzésekről. A film készítői sok somogyi helyszínen forgattak, többek között Kálmáncsán, Bolháson, ezen felül Zala megyében is kutakodtak.

A film készítését a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Társulás támogatta, az alkotást – oktatócsomagként – elsősorban általános- és középiskolásoknak, valamint egyetemi hallgatóknak szánják. Balogh Imrét, a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a roma társulás elnökét, a film védnökét arról kérdeztük, mért épp most látták szükségét egy ilyen témájú alkotás elkészítésének?

– A célunk emlékezni az átélt borzalmakra, és emlékeztetni, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló – mondta Balogh Imre. – Korhű dokumentumok segítségével, a személyes történetek elmesélésével meg kell ismertetni a ma fiatalságát, a jövő nemzedékét azzal, hogy a háború milyen pusztító, és milyen borzalmas az emberiség számára. Ez a feladat minden korban aktuális, most pedig a világban zajló eseményeket látva különösen az. A dokumentumfilm elkészült, és két helyszínen – most Budapesten, decemberben pedig Csurgón – tartunk díszbemutatót.

– A film hiánypótló – tette hozzá Balogh Imre. – Tudomásom szerint nem készült még ehhez hasonló, és ilyen témájú dokumentumfilm Magyarországon. Mi már 2014 óta tervezzük. Rengeteg helyre írtunk, pályáztunk, nagyon sok támogatóhoz, mecénáshoz fordultunk segítségért, kevés sikerrel. Az emlékév kapcsán végre sikerült pénzt szereznünk rá, így elkezdhettük megkeresni azt az embert, aki segíthet a megvalósításban. Pesty Lászlót, a Pesty Fekete Doboz Produkció vezetőjét kértük fel a film elkészítésére. A szakmai tartalmakért társulásunk szakértői a felelősek. Feltétlenül szeretném megemlíteni az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában