Advent. Máshol

2017.12.23. 20:00

Amikor jólesik költeni – jótékony célra ajánlják fel a bevételt

Somogyban a rendszerváltozás után terjedtek el az adventi vásárok. Számtalan szervezet tart évről-évre saját karácsonyváró rendezvényt, amelyek bevételét jótékony célra ajánlják fel.

Turbéki Bernadett

Lehet a termék kézzel készített dekoráció, vagy éppen sütemény, a célközönség szívesen vásárolja azt, mert tudja, hogy a befolyt összeg jó helyre kerül. Ezek általában kicsiny vásárok, és kicsiny közönségnek szólnak. Ám vannak nagy közönségnek szóló, nagy adventi vásárok is. A fővárosban több helyen is tartanak kirakodóvásárt, amelyen többnyire a kézművesek kínálják portékáikat. A somogyiak is előszeretettel kirándulnak egy-egy napot Budapestre, vagy a környező országokba, ahol egy romantikus napot tölthetnek az advent jegyében.

Aki a kevéssel beéri, annak is érdemes ellátogatni a szomszédos Bécsbe, ahová társas utakat is szerveznek, így nem jelent problémát, ha forralt borra, vagy puncsra fanyalodunk a hidegben. A saját szervezésű útnak is megvan a maga romantikája: úgy osztjuk be az időnket, ahogy mi szeretnénk.

A szomszédos Bécsbe ideális esetben akár négy óra alatt is eljuthatunk Kaposvárról. Érdemes előzetesen tájékozódni arról, merre is megyünk majd az osztrák fővárosban, ugyanis számtalan adventi kirakodóhely várja a turistákat.

Egy nap alatt négy-öt helyen is megfordulhatunk, ám ne lepődjünk meg azon, hogy a kínálat nagyon hasonló, már-már egyforma valamennyi helyen. Mindenütt van mézeskalácsos, szinte ugyanazzal a termékkínálattal, a perecek is ugyanúgy néznek ki, az üveggömbök és a fából készült játékok tárháza is hasonló, mint az előző helyen. Mindenütt kapható felmelegítő hatású forralt bor, vagy puncs, valamint meleg tea, amelyet az adott kirakodóhelyhez kapcsolódó bögréből kínálnak, és akár meg is tarthatjuk, az árat már úgyis belekalkulálták.

Enni is lehet: cipóban kínálnak leveseket, köztük gulyáslevest is, valamint osztrák sültkolbászt majszolhatunk amerikai hot-dog kifliben, vagy sajtos nokedlit is kérhetünk. Spirál krumpli és cukros bundában pirított diók, mogyorók tartoznak még a helyi specialitások közé. Érdemes kifogni a rágható kategóriát, nehogy a fogunk épsége bánja a nassolást.

Tíz euróért már kaphatunk gyerektenyérben elférő kézműves ajándékocskákat. Húszért pedig már felnőtt marokban elférőt is. Ám az ide látogatók költőpénz hiányában, romantikájuk miatt is felkereshetik a romantikája az adventi vásárokat.

Bécsben a Schönbrunni kastély udvara az egyik helyszíne a karácsonyvárásnak. Aki fázik, a kastélyba is betérhet, megnézheti a múzeumot, de akkor is melegség járja át az ember lelkét, ha végignézi a Betlehem figuráit, amelyek között II. János Pál pápa, és Teréz anya szobrocskája is a jászolban fekvő Jézuskához járulók között van.

Néhány metrómegállóval arrébb, a város főterén is megcsodálhatjuk az adventi kínálatot, amely kísérteties mása a Schönbrunninak. Itt-ott felhangzik egy-egy magyar szó is, nem csak a turisták, hanem az árusok között is. A Stefansdom-ba is érdemes bekukkantani, bár nincs sokkal melegebb, mint odakünn, azért egy bécsi templomlátogatás is hozzátartozhat a kiránduláshoz.

Továbbsétálva a márkás termékeket kínáló, méregdrága kirakatok csodálása közben akár arról is álmodozhatunk, melyik fenyőfát fogadnánk szívesen az angyalkáktól, ugyanis számtalan formáját és méretét kínálják Bécs központjában az árusok, hatalmas, dekoratív csillárok alatt, ahol ismét egy templomot lehet megcsodálni, amelyben éppen a belső díszítés készül.

A Szent Péter Templom igazán ünnepélyesnek számít, nemcsak a karácsonyfák és a gyönyörű adventi koszorúja kapcsán, hanem a barokk stílusa is hozzá tesz az ünnepi hangulathoz. A Spanyol Lovasiskola épülete előtt is karácsonyi vásárt tartanak. A hely kicsi, ezért a korábbi színterek közül csak az igazán kelendő termékek palettájáról választhatunk.

Egy kis sétával a Mária Terézia téren egy igazán hangulatos, és színvonalas áruda közepébe csöppenünk. A helyet hatalmas ajándékcsomagoknak álcázott betontömbök biztosítják a hívatlan látogatók elől. Ez a vásár tényleg nagy. Megjelennek olyan termékek, amelyek a többi helyen nincsenek. Édességekből is van bőven választék, és még lángost is kóstolhatunk, bár kinézetre nem hasonlít magyar testvérére.

Nem a lángos és a gulyásleves szerepelnek csupán a magyar specialitások listáján. Vannak itt magyar kézművesek, tűzzománc angyalkákkal, és az azoknál is kelendőbb tűzzománc macskákkal, illatos szárított gyümölcs díszekkel. Ám egyelőre úgy tűnik, közös történelmünk ellenére magyar hagyományaink nem veszik át az uralmat az osztrák specialitások felett. Bécsben nem árulnak szaloncukrot és nincs mákos bejgli, de már óriásplakáton hirdetik a magyar operett estet „szilveszteri big mulatság” címszóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában