több pénz

2017.12.30. 17:05

Jó hír az év végére – emelik a családtámogatásokat

Több a somogyi családok pénztárcáját érintő hír is napvilágot látott az év végén, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napokban azt közölte: több családtámogatási forma mértéke is emelkedik majd az új esztendőben.

Koszorus R.

Januártól változik a gyermekgondozási díj (gyed), a csecsemőgondozási díj (csed) és a diplomás gyed is. Ez utóbbi időtartama két évre növekszik, így akár másfél millió forintnyi többlet támogatáshoz juthatnak azok a szülők, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzését követő egy éven belül vállalnak gyermeket. Ezt a családtámogatási formát a gyermek két éves koráig lehet igénybe venni.

Így a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600, mesterképzésben pedig 126 ezer 350 forintra emelkedik.

Január elsejétől több gyedet kapnak az erre jogosult családok, a támogatást pedig a minimálbér emelésének köszönhetően változtatja a kormány. A gyed 2018-ban meghaladhatja a 193 ezer forintot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma családtámogatásokról szóló közleményéből az is kiderül, hogy a csecsemőgondozási díjra a vér szerinti apa több esetben jogosult lehet. A tárca közölte, a januárban esedékes csedet és gyedet a bankszámlával rendelkezők még az idén megkapják, míg a többieknek január első napjaiban kézbesíti a posta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában