utalnak

2017.12.16. 15:30

Milliárdos plusztámogatásból lesz új betegszállító-autó

Döntött a kormány: kéthavi pluszfinanszírozást kapnak még az idén a betegszállító szervezetek, így országosan közel egymilliárd forinthoz jutnak. Somogyban három szakmai csoport működik, s havonta csaknem tízezer beteg szállítanak.

Harsányi Miklós

– Az egymilliárd forintos plusztámogatás nagy segítség a kormány részéről – mondta Bődör József, a Betegszállító Szolgáltató Egyesülés elnökségi tagja, aki egyben a kaposvári Pannon Mentő tulajdonos-ügyvezetője. – Szükség volt erre a kéthavi plusztámogatásra, a szakma elégedett a döntéssel. Személyesen én is részt vettem az egyeztetésekben, s jó érzés, hogy lehetőség nyílik a fejlesztésre.

Somogyban három betegszállító szervezet működik. A szakembertől tudjuk: a Kaposi Mór Oktató Kórház öt járművel végzi a szolgáltatást, a Kaposvári Egyetem hattal, a Pannon Mentő 12 kisbuszt használ. Havonta közel tízezer páciens biztonságos eljuttatásáról gondoskodnak, ebből a Pannon csaknem 5500 beteget szállít.

Bődör József azt mondta: megvan a helye a pénznek. Ahogy a közel 20 millió forint megjelenik a számlájukon, rögtön három, egyenként kilenc személyes betegszállító járművet rendelnek. Tavaly három kisbuszt állítottak forgalomba, az idén kettőt helyeztek üzembe, 2018-ban ismét hármat vásárolnak.

– A napi rendszerességgel közlekedő járművek átlagéletkora öt év körül alakul – folytatta Bődör József. – Első hallásra nem tűnik idősnek a járműpark, viszont egy három esztendős kocsiban már 400-450 ezer kilométer van, az öt évesben 600 ezer kilométer is lehet. Emiatt drágább a fenntartásuk: a gyakori javításon gyakrabban cserélünk olajat és autógumit is. Nekünk a biztonság a legfontosabb: a legkisebb faluba is oda kell érnünk. Kaposvárra, Siófokra, Nagykanizsára illetve Szigetvárra visszük a művesekezelésre járó betegeket, míg a somogyi megyeszékhelyre a sugárterápiára járó pácienseket. Általában naponta 150-190 embert, de előfordul, hogy 220 beteget szállítunk.

Hatszázmillió plusz

Bődör József úgy fogalmazott: lényeges, hogy a betegszállítóknak a központi költségvetésből biztosított évi 6,2 milliárd forintot 2018-ban 600 millió forinttal megemelik. A szakember szerint ez előrelépés, s lényeges, hogy a szervezetek hosszú távon is tervezni tudjanak. Cégük huszonkettedik éve végzi a szolgáltatást, s céljuk, hogy továbbra is minél színvonalasabban lássák el a felelősségteljes feladatot.

– Nálunk 37-en dolgoznak: sofőrök, ápolók és szakápolók – tudtuk meg Bődör Józseftől. – Van, akit főállásban alkalmazunk, a többiek másodállásban látják el a szolgálatot. Nincs munkaerő-hiány a szervezetünknél, s a mostani kéthavi plusztámogatás révén várhatóan könnyebben tudjuk kigazdálkodni a béremelést. Többnyire minimálbér körül keresnek a dolgozók, ám a délutáni, éjszakai pótlékok és a túlórák miatt a minimálbérnél 5-10 ezer forinttal kapnak többet.

Havonta 200 ezer betegszállítás

Ladányi Márta egészségügyi koordinációs helyettes államtitkára a távirati iroda beszámolója szerint közölte: 62 szervezetnek van finanszírozási szerződése a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, és 486 gépkocsival végzik ezt a szolgáltatást 24 órában. Havonta 200 ezer betegszállítás történik, és a terhek enyhítésére, a biztonságos betegszállítási feladatok ellátására és fenntartására biztosítja a kormány ezt a kéthavi finanszírozást.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt 12 hónap átlagteljesítménye arányában kapják meg a szolgáltatók a finanszírozási összeget. A pluszforrás fordítható a működtetésre és a munkavállalók bérezésére is. A cél, hogy az ellátás hatékony és folyamatos maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában