nemzetközi oktatás

2017.12.23. 17:30

Négy kontinens fiataljai választják a Kaposvári Egyetemet

Egyre több külföldi hallgató választja a Kaposvári Egyetemet, az elmúlt öt évben megháromszorozódott a létszámuk. Jelenleg mintegy százan tanulnak a campuson, tavaly huszonegyen vehettek át diplomájukat.

Koszorus Rita [email protected]

A fiatalok a világ huszonkét országából érkeznek Kaposvárra, többek között Dél-Afrikából, Laoszból, Máltáról, sőt még Mexikóból is.

Isaac Hyeladi Malgwi Nigériából érkezett a Kaposvári Egyetemre, ahol a második évét kezdte meg idén szeptemberben. Az intézményt azért választotta, mert a szakterületén kiváló lehetőségeket talált itt. – Jó híre van az intézménynek, és kiváló professzorok tanítanak – mondta el kérdésünkre a takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök szakon tanuló hallgató. – Jó kutató és tudós szeretnék lenni, úgy érzem, ehhez itt megkapom a szükséges tudást.

A fiatalember elmondta: azt kapta Kaposváron, amit el­várt. Elfogadták őt, és kipróbálhatta magát a Molekuláris Biológia laboratóriumban. A nigériai hallgató nemcsak szakterületén bővíti tudását, hanem egy magyar nyelvi kurzusra is beiratkozott, hogy könnyebben boldoguljon.

Ugyanezt tette az Ukrajnából érkezett Galina Dukhta is, aki már 2011-ben is a Kaposvári Egyetem hallgatója volt. Akkor takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök szakon szerzett mesterdiplomát. A fiatal szakember ezután visszatért Ukrajnába, ahol igyekezett állást találni friss diplomás mérnökként. Miután dolgozott állami szerveknél dolgozott visszatért a Kaposvári Egyetemre.

– Mivel szerettem volna PhD-képesítést szerezni, és erre 2013-ban még nem voltam készen, úgy döntöttem, visszajövök – mondta Galina Dukhta. – Ráadásul úgy gondolom, hogy ez a város megfelelő arra, hogy az ember nyugalomban tanuljon és végiggondolja a jövőjét.

Galina Dukhta is a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban tanul a Kaposvári Egyetemen, s egészen 2020-ig marad. A fiatal ukrán tanuló nemcsak a megfelelő iskolát találta meg Kaposváron, de itt lelte meg a szerelmet is, egy francia fiú személyében. Azt mondta: egy kutatásban is részt vesz és nagyon szeret a somogyi megyeszékhelyen élni.

– Sokat tanulok, de ez a város a nyugalmat jelenti nekem – mondta az ukrán hallgató. – Az elején voltak nyelvi nehézségek, de a többi külföldi hallgatóval együtt tanultunk, és így volt lehetőség megbeszélni az előadásokon hallottakat.

A fiatal agrárszakember elmondta: előbb vagy utóbb haza szeretne térni, hiszen a célja, hogy a hazájáért dolgozhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában