farsangi verseny – Galéria

2018.01.27. 16:49

Busóval, toros partin ünnepeltek Siófokon

A mohácsi busókkal is találkozhattak azok, akik részt vettek az I. Farsangi Toros Partin Siófokon. A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének debütáló rendezvénye tömegeket vonzott a téli Balaton-partra.

Kolumbán Tünde

Épp egy tucat csapatot hívtak meg a szervezők a toros parti kolbásztöltő versenyére, amit a hétvégén on tartottak a siófoki hajóállomáson. Többségében helyi versenyzők kezei között készült a kolbász, s akadt, aki a bél mellett káposztalevélbe is rakott a kolbászhúsból.

Miközben a 18 mohácsi busó igyekezett elzavarni a Balaton-partra igazán még meg sem érkezett telet, kismalac és háromszáz méternyi kolbász sült a parázs felett a hajóállomáson.

Siófok nyári rendezvényterét télen is sikerült megtölteni emberrel. A farsangi díszbe öltöztetett Dísz térre a szürke januárvégi hétvégén tömegek látogattak ki.  A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének tagjai épp ezzel a céllal vágtak bele a hiánypótló program szervezésébe: azt szerették volna bizonyítani, hogy az évnek ebben az időszakában is érdemes a parton szabadtéri rendezvényt tartani – mondta Gigler Anikó az egyesület elnöke, aki arról is beszélt. Idén ezen kívül további négy rendezvényt szerveznek önállóan, a következőt március idusán tartján, majd egy-egy tavaszi, nyári és őszi piknikre várják a vendégeket természetesen a Balaton-parton.

A toros partin olyan néphagyományok is újraéledtek, mint a nyársállítás. Ezt a legfiatalabbakat felsorakoztató csapat, a kajak-kenusok elevenítették fel. Horváth Bálint magyarázata szerint egykor a falu fiataljainak szokása volt, hogy nyársat dobtak be az ifjak a disznóvágást tartó család udvarába. A többágú nyársra a háziak hurkát, kolbászt szúrtak fel kínálóként, s hogy a tréfa se maradjon el, egy-egy nyársra bélbe töltött kukoricacsutka is került.

A siófoki hajóállomáson betöltött kolbászok nem nyársra, ehelyett szakértő zsűri elé kerültek, amelyben főítészként értékelte a kolbászokat Csapody Balázs. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke azt mondta, a karakteres ízt kereste, hiszen a magyar kolbásznak a fűszerezés és a nagyon jó minőségű paprika a mindene, persze a kiváló húsalapanyag mellett. A csapatoknak emellett a kreativitásra is figyelniük kellett, hiszen a toros tálak értékelésekor az esztétikumért is pont járt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában