vándorsólyom

2018.01.09. 09:00

Újra köröz a somogyi égboltbon a világ leggyorsabb madara

A vándorsólymot választotta az év madarának 2018-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Hazánk egyik legritkább nagy testű sólyom faja Somogy megye tájain, égboltján is gyakran felbukkan.

Koszorus Rita

A vándorsólyom állománya a hatvanas években omlott össze és csak 1997-ben kezdődött meg erősödése. Azóta növekszik a költőpárok száma, jelenleg hazánkban mintegy 40 párról tudnak a természetvédők. Ahogyan azt társlapunk, a Dunántúli Napló megírta, Baranya megyében kettő-négy vándorsólyom pár költ. A fészekrakáshoz kiálló sziklaormok a legmegfelelőbbek, amelyekből azonban a térségben csak kevés található.

Az erősödő európai állomány jeleként hazánkban is egyre több vándorsólyom telepszik meg. Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre elmondta: Somogyban is felbukkant a különleges madárfaj. – Néhány tavaszi, nyári megfigyelés van Somogy megyében is – mondta a zselici szakember. – A vándorsólyom korábban a Dunántúlon sosem költött nagy számban, de az utóbbi időben az állomány feljövőben van. A Magyar Madártani Egyesület (MME) Somogy Megyei Csoportja is látott már az égbolton áthúzó vándorsólymot, de fészkelő párokról ők sem tudnak.

Pintér András, a nemzeti park természetvédelmi őrétől megtudtuk: a ritka nagy testű ragadozó madarat külföldön szaporították korábban, ennek is köszönhető az egyedek számának növekedése. Valamint annak is, hogy mostanra a madarak a lakott települések közelébe húzódtak. Itt ugyanis könnyebben találnak táplálékot, hiszen sok a házi galamb. Például az egykori pécsi magasháznál is vadásztak az állatok a téli időszakban.

Hosszú idő kellett ahhoz, hogy a vándorsólyom állománya javuljon, hiszen a hatvanas évek mérgezéseit ki kellett hevernie a fajnak. A tojások ugyanis terméketlenné váltak, így nem tudtak a madarak szaporodni. A fokozottan védett ragadozók különös értéket képviselnek, így hétpecsétes titokként őrzik a természetvédők fészkelőhelyeik adatait. Ezeket egyébként roppant nehéz megtalálni, hiszen a vándorsólymok gyakran más fajok fészkeit foglalják el. – Nem feltétlenül találják, mert képes hollófészekben is költeni – magyarázta Pintér András. – Ő nem épít sajátot, egy két generációnyi sólymot kirepít belőle, de széttapossák a fészket, aztán tovább állnak egy másik helyre.

A vándorsólymok másod-, vagy harmadévesen váltan ivaréretté, eddig a megyében nem figyeltek meg költőpárt, de ami késik nem múlik – mondják a madár szakértői.

Segítség a sérült madaraknak

Ősszel nyitotta meg kapuit a Szigetvári Madármentő Állomás, ahol sérült beteg, madarakat gondozhatnak az MME munkatársai. Bank László, Baranya megyei titkártól megtudtuk jelenleg sérült egerészölyvekből van nagyobb létszám. Mint mondta: az elmúlt három hétben 4-5 egerészölyv került be az állomásra.

Somogy megyében a MME helyi csoportjának elnöke Molnár Marcell segítségével történik a madarak begyűjtése. Megtudtuk: a sérült madarakat ő szállítja el, ápolja, ameddig a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa el nem viszi tőle. – A fióka nevelési időszakban gyakoribbak a bejelentések – mondta el kérdésünkre Molnár Marcell. – Nyár végén jellemzőbbek a ragadozó madarak, évente 15-20 eset van Somogyban.

Egy versenyautó sebessége a kis madárban

Húsz éve már annak, hogy ismét költeni kezdett a világ leggyorsabb madara, a vándorsólyom Magyarországon. Ezért is lehetett a faj 2018-ban az év madara.

A vándorsólyom kiváló repülő vadász, általában a nyílt légtérben szemeli ki és teríti le áldozatát. Mivel a faj elképesztő sebességéről híres, nem mindennapi módon szerzi meg a mindennapi betevő falatot. Zsákmányát a magasból indított támadással, nagy sebességű üldözést követően fogja meg, vagy rúg bele úgy, hogy az földre zuhan. A vándorsólyom erőteljes szárnycsapásokkal gyorsított zuhanása közben, még akár 320 km/h sebességre is képes gyorsulni.

Ezek is érdekelhetik