vándorsólyom

2018.01.09. 09:00

Újra köröz a somogyi égboltbon a világ leggyorsabb madara

A vándorsólymot választotta az év madarának 2018-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Hazánk egyik legritkább nagy testű sólyom faja Somogy megye tájain, égboltján is gyakran felbukkan.

Koszorus Rita

Mezõberény, 2012. január 29. Kiss Árpád solymász visszahívja kesztyûjére tojó vándorsólymát (Falco peregrinus) a Magyar Solymász Egyesület idényzáró mezõberényi vadászatán. A kulturális kormányzat 2011 tavaszán a magyar solymászatot is felterjesztette az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára. MTI Fotó: Kovács Attila

A vándorsólyom állománya a hatvanas években omlott össze és csak 1997-ben kezdődött meg erősödése. Azóta növekszik a költőpárok száma, jelenleg hazánkban mintegy 40 párról tudnak a természetvédők. Ahogyan azt társlapunk, a Dunántúli Napló megírta, Baranya megyében kettő-négy vándorsólyom pár költ. A fészekrakáshoz kiálló sziklaormok a legmegfelelőbbek, amelyekből azonban a térségben csak kevés található.

Az erősödő európai állomány jeleként hazánkban is egyre több vándorsólyom telepszik meg. Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre elmondta: Somogyban is felbukkant a különleges madárfaj. – Néhány tavaszi, nyári megfigyelés van Somogy megyében is – mondta a zselici szakember. – A vándorsólyom korábban a Dunántúlon sosem költött nagy számban, de az utóbbi időben az állomány feljövőben van. A Magyar Madártani Egyesület (MME) Somogy Megyei Csoportja is látott már az égbolton áthúzó vándorsólymot, de fészkelő párokról ők sem tudnak.

Pintér András, a nemzeti park természetvédelmi őrétől megtudtuk: a ritka nagy testű ragadozó madarat külföldön szaporították korábban, ennek is köszönhető az egyedek számának növekedése. Valamint annak is, hogy mostanra a madarak a lakott települések közelébe húzódtak. Itt ugyanis könnyebben találnak táplálékot, hiszen sok a házi galamb. Például az egykori pécsi magasháznál is vadásztak az állatok a téli időszakban.

Hosszú idő kellett ahhoz, hogy a vándorsólyom állománya javuljon, hiszen a hatvanas évek mérgezéseit ki kellett hevernie a fajnak. A tojások ugyanis terméketlenné váltak, így nem tudtak a madarak szaporodni. A fokozottan védett ragadozók különös értéket képviselnek, így hétpecsétes titokként őrzik a természetvédők fészkelőhelyeik adatait. Ezeket egyébként roppant nehéz megtalálni, hiszen a vándorsólymok gyakran más fajok fészkeit foglalják el. – Nem feltétlenül találják, mert képes hollófészekben is költeni – magyarázta Pintér András. – Ő nem épít sajátot, egy két generációnyi sólymot kirepít belőle, de széttapossák a fészket, aztán tovább állnak egy másik helyre.

A vándorsólymok másod-, vagy harmadévesen váltan ivaréretté, eddig a megyében nem figyeltek meg költőpárt, de ami késik nem múlik – mondják a madár szakértői.

Segítség a sérült madaraknak

Ősszel nyitotta meg kapuit a Szigetvári Madármentő Állomás, ahol sérült beteg, madarakat gondozhatnak az MME munkatársai. Bank László, Baranya megyei titkártól megtudtuk jelenleg sérült egerészölyvekből van nagyobb létszám. Mint mondta: az elmúlt három hétben 4-5 egerészölyv került be az állomásra.

Somogy megyében a MME helyi csoportjának elnöke Molnár Marcell segítségével történik a madarak begyűjtése. Megtudtuk: a sérült madarakat ő szállítja el, ápolja, ameddig a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa el nem viszi tőle. – A fióka nevelési időszakban gyakoribbak a bejelentések – mondta el kérdésünkre Molnár Marcell. – Nyár végén jellemzőbbek a ragadozó madarak, évente 15-20 eset van Somogyban.

Egy versenyautó sebessége a kis madárban

Húsz éve már annak, hogy ismét költeni kezdett a világ leggyorsabb madara, a vándorsólyom Magyarországon. Ezért is lehetett a faj 2018-ban az év madara.

A vándorsólyom kiváló repülő vadász, általában a nyílt légtérben szemeli ki és teríti le áldozatát. Mivel a faj elképesztő sebességéről híres, nem mindennapi módon szerzi meg a mindennapi betevő falatot. Zsákmányát a magasból indított támadással, nagy sebességű üldözést követően fogja meg, vagy rúg bele úgy, hogy az földre zuhan. A vándorsólyom erőteljes szárnycsapásokkal gyorsított zuhanása közben, még akár 320 km/h sebességre is képes gyorsulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában