cukiság

2018.01.09. 17:30

El kell szállítani a mosómedvéket a lovastanyáról

Váratlan problémát okozott, hogy befogadott két mosómedvét a Meistro Lovastanya állatsimogatójába a Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület elnöke.

Kovács Gábor

Miután a mosómedvék gazdája csődbe ment, félő volt, hogy elkeseredésében szabadon engedi az állatokat. A lovasoknál megfelelő helyen és jól tartották őket, azonban valaki mégis értesítette a hatóságokat: a Nébih-től felszólítást kaptak, hogy január 31-ig szállítsák a Veresegyházi Medveotthonba az állatokat. Az előírások szerint ivartalanítani kell, kapnak veszettség elleni védőoltást és parazitaellenes kezelést is. Ezek a szállítással együtt 100 ezer forintba kerültek volna, de ennyi pénze nem volt a Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesületnek. Az interneten kértek segítséget, és azóta sikerült megoldást találniuk. Egy állatorvos térítésmentesen, illetve jelképes összegért vállalta a műtétet és a féregtelenítést, a szállítást pedig az egyesület állja.

– A Nébih a törvényeknek megfelelően tette a dolgát, segítőkészek voltak és ők ajánlották a Veresegyházi Medveotthont – mondta Meiszterics László, Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület elnöke. – A mosómedvét ugyanis még vadasparkban sem szabad tartani, csak állatkertben. Hiába jelentkeztek hozzászólók az interneten, hogy tudják, mások otthon tartanak mosómedvéket, az mind illegális.

A természetvédelmi törvény szerint a nem őshonos állatokat csak engedéllyel lehet tartani, és tilos szabadon engedni, mert elpusztítja a hazai állatok élőhelyét, és szaporodásával teret hódít. A mosómedve csak látszólag szelíd, valójában agresszíven terjeszkedhet. Az általunk megkérdezett szakértő, Pelbát József kaposvári állatorvos szerint ezért a törvényi szabályozást mindig be kell tartaniuk az állattartóknak. Tud egy esetről, amikor hazánkban egy otthon tartott amerikai mosómedve kiásta magát az elkerített területéről, és eltűnt az erdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában