megemelt fizetés

2018.01.08. 14:00

Már számolgatnak – januártól tovább nő a vasutasok bére

Az idén tovább nő a vasutasok bére: a társaság 2018-ban átlagosan tizenkettő, jövőre öt százalékos növelést irányoz elő. A csaknem 1100 somogyi MÁV-alkalmazott hamarosan már a megemelt fizetését viheti haza.

Harsányi Miklós

– Még nem tudom pontosan, mennyi lesz a fizetésem, de a kollégákkal már számolgatunk – mondta egy középkorú kaposvári mozdonyvezető. – A családi kedvezménnyel együtt talán havi nettó 15 ezer forinttal viszek majd többet haza. Kedvező a változás, s ha a három évre szóló béremelés megvalósul, akkor valóban lényegesen javulnak az életkörülményeink. Szerintem szükség van az alacsonyabb végzettségű munkatársak – kocsirendezők, tolatásvezetők, pályamunkások – nagyobb mérvű béremelésére, hiszen náluk a 12 százalék másként csapódik le, mint például a mozdonyvezetőknél.

A vasúttársaság kommunikációs igazgatóság érdeklődésünkre arról számolt be: a MÁV még 2017 márciusában három évre szóló bérmegállapodást kötött a vasutas érdekképviseletekkel a cégcsoport valamennyi társaságára vonatkozóan. Mely 2017-re átlagosan 13, az idei évre 12, jövőre átlag 5 százalékos emelést irányoz elő. A MÁV-csoport és az érintett szakszervezetek januárban a 2018-ra vonatkozó béremelés részleteiről kezdik meg a tárgyalásokat.

– Tavaly átlagosan 13 százalékos bérfejlesztés valósult meg a vasúttársaságnál, ami azt jelenti, hogy a MÁV-csoport valamennyi – de nem vezető beosztású – munkavállalója alanyi jogon tíz százalékos alapbéremelésben részesült – tudtuk meg. – A három százalékos éves bérfejlesztésnek megfelelő bértömeget pedig a munkáltató – az érdekképviseletek szándékával megegyezően – az egyes munkakörök közötti bérfeszültségek kezelésére fordította. Ennek köszönhetően a tíz százalékos alanyi jogú alapbérfejlesztésen kívül további négy százalékos béremelésben részesülhettek a forgalmi vonalirányítók, főrendelkezők és a vezető váltókezelők is.

Gördülékeny szolgáltatás

– Az intézkedést az tette lehetővé, hogy Magyarország erősödik és az ország saját gazdasági erejéből ki tudja termelni a béremeléshez szükséges forrásokat – olvasható egyebek mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatójában. – 2017-ben 13 százalékkal nőtt az érintettek bére. 2018-ban átlagosan további 12 százalékos növekedésre lehet számítani, amihez a kormány 45,6 milliárd forintot biztosít.

Schiszler László nyugalmazott kaposvári csomóponti-főnök rámutatott: ha nem lenne ilyen nagyságú béremelés, akkor minden bizonnyal többen elhagynák a vasutat. A három éves, 30 százalékos bérfejlesztés viszont hatékonyan segítheti a létszám megtartását. Kiemelte: ígéretesen fejlődik a vasút, Somogyban is rendkívül fontos beruházásokat indítottak el, melynek következtében még kényelmesebb és gyorsabb lesz a vasúti közlekedés, s így vélhetően még több utas választja a későbbiek során is a vasúttársaság szolgáltatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában