számla

2018.01.06. 15:30

Megviseli a szervezetet, de kíméli a pénztárcát az enyhe tél

A szokatlanul meleg tél megviseli szervezetünket, de kíméli pénztárcánkat. Ugyanis kevesebbet kell fűteni, de az energiával több területen is spórolunk ezekben a hónapokban.

Koszorus Rita

Az idei tél kétségkívül nevezhető szokatlanul melegnek, hiszen decemberben az is előfordult, hogy 17 fokot mutattak a hőmérők. Az enyhe időjárásnak nem mindenki örül, talán a gyerekek hiányolják leginkább a havat. De megvan ennek is az előnye. Hiszen, aki például nem vett elegendő tüzelőt télre, az még nyert időt erre. Fűteni ugyanis eddig csak minimálisan kellett, köszönhetően az enyhe időjárásnak.

Ugyanez igaz a távfűtésre is: a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. szolgáltatási területén is kevesebb gáz fogyott. Kaposváron a távfűtésben a fogyasztók a ténylegesen elfogyasztott hőmennyiség alapján havonta előleget fizetnek. A fűtési szezon végén pedig a tényleges fogyasztás alapján kapnak egy végszámlát. Tehát ők most még nem érzékelik a befizetendő csekken az enyhe tél áldásos hatásait.

A mostani hőmérséklet azonban mégsem számít kirívónak a Kapos Holdingnál, mondta Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a társaság távfűtési műszaki vezetője. – 2013. és 2015. között is hasonlóan enyhe volt a tél – idézte fel a szakember. – Tavaly ilyenkor átlagosan 60 ezer köbméter gáz fogyott naponta, az idén pedig 40 ezer. De ne felejtsük el, hogy 2017 januárja az elmúlt huszonöt év leghidegebbje volt, amikor naponta 80 ezer köbméter gáz fogyott el a távfűtésben.

Tehát a január és a február még okozhat meglepetést a lakosságnak. Zanatyné Uitz Zsuzsanna azonban hozzátette: a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. felkészült a télre, akár extrém hideg időjárás esetén is megnyugtatóan tud szolgáltatni.

A villamos energia fogyasztás azonban érzékelhetően egyelőre nem változott. Kőrösi Gábor, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője arról tájékoztatott: az előző évekhez viszonyítva körülbelül hasonlóan alakult a fogyasztás az idei télen is a Dél-dunántúli régióban. Hozzátette: az időjárás alakulása nagyban befolyásolja a fogyasztást. A leghidegebb évszak nagy része azonban még előttünk van.

A legtöbb villamos energiát egyébként tavaly télen használtuk el, akkor a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint december és február között közel 12 ezer gigawattóra energiát használt el Magyarország lakossága. Ekkora mennyiségre még sosem volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában