használtat olcsón

2018.01.25. 09:00

Mélyrepülésben a turkálók, kevesebben keresik a használt ruhát

Mélyrepülésben a turkálók: a válság után eltelt tíz évben megháromszorozták a forgalmukat, ám az utóbbi két évben visszaesést szenvedtek el. Ez megyénkben is érezhető. A piac megtorpanása összefügghet azzal, hogy az elmúlt időszakban nőttek a bérek, emiatt növekedett az új ruhát kínáló boltok forgalma.

Kovács Gábor

Meglepő, hogy egy átlagos délelőtt kevesen válogatnak a kaposvári turkálókban. Fiatalt alig látni, inkább az idősebb korosztály tér be hozzájuk. Ám ha megkérdezzük, rögtön szabadkoznak: ez ritka alkalom. – Nemigen járok turkálókba, bár legutóbb egy felsőt vettem, mert olcsó volt. Igaz ilyesmi van otthon is – mutatott körbe Hadi Imréné. – Mindig találok valamit, ami olcsóbb, mint másutt – így vélekedett Kovács Margit. – Nem zavar, hogy más már hordta valaha, mert kimosom és kész.

A Fő utcai Ruhatár használtruha-üzlet tulajdonosa, Baloghné Orsi azt vallja: inkább különleges és minőségi árut vesz át az angol, német és holland forrástól, mert szöszös ruhája mindenkinek van otthon is. De előfordult olyan is, hogy nemzetiségi ruhákat is hozatott. – A vevők közül manapság már sokan mondják: ha a turkálóban egy zakó 2500 forint, és egy felső 1700-2000, akkor inkább átmennek a kínai boltba, ahol 500-1000 forinttal többért vesznek újat – tette hozzá.

Valamelyest csökkent a forgalom, vallotta be kérdésünkre egy eladó egy másik kaposvári turkálóban. – Mostanra átalakult az árukészlet is, mert régen a Nyugatról behozott, márkás sportruhák a bevezetésük után egy-két hónappal már megjelentek a kaposvári használtruha-üzletek polcain – emlékezett vissza az eladó. – Most viszont a sportöltözékek kiszorultak a kínálatból. A külföldi divat változása tükröződik az árukészleten is. Az akciók, a gyakori bálabontások és a havonkénti árucsere azonban még mindig húzóerő. Az ár pedig a multiknál elérhetőnek a töredéke.

Megháromszorozódott a forgalom

A legutóbbi egy évtized alatt a magyar használtruha-piac 10-12 milliárd forintos forgalma 35-36 milliárdra nőtt, vagyis megháromszorozódott. A növekedés folyamatos volt egészen 2016-ig, amikor megtorpant. 2017-ben nem mozdult előre, kutatta ki a blokkk.com.

A turkálók száma 2000-ben ötezer felett volt az országban. A boltok száma 2012-ben érte el a csúcsot, akkor 7416-et tartottak számon. A legutóbbi boltszámláláskor, 2017-ben már csak 6100 használt ruhás üzlet működött, tehát ötödük bezárt. A piac megtorpanása összefügghet azzal, hogy az elmúlt években emelkedtek a bérek.

Tíz évvel ezelőtt 400 milliárd forintot költöttek a magyarok új ruhákra, ám tavaly ennek kétszeresét, több mint 800 milliárd forintot hagytak a ruhaáruházakban. Nem kedvezett a turkálóknak a divatáru hálózatok terjedése és a kínai boltok olcsósága sem. Pest megyében van a legtöbb turkáló, ezután Szabolcs következik, és az Alföldön is átlag feletti a számuk. Somogy a középmezőnyben helyezkedik el, a legkevesebb turkáló Nógrádban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában