ne puskázd el!

2018.01.14. 09:00

Így puskáztok ti! Mobil, okosóra és a szoknya alá bújtatott papír

Ahogy haladunk előbbre a vizsgaidőszakban, s fáradnak a hallgatók, egyre gyakrabban veszik elő legjobb tudásuk mellé legrafináltabb puskázási trükkjeiket a hallgatók. A módszerek az elmúlt tíz évben jelentősen változtak.

Koszorus Rita

A puskázási módszerek persze sokat változtak, ám a klasszikus módszereket ma is használják. Több oktatót is megkérdeztünk, akiktől megtudtuk: a hagyományos puskákat rendszeresen „betárazzák” a hallgatók, és sokszor egészen „apró” dolgokon buknak le. A padba készített arzenál előkészítése előtt nem árt ellenőrizni, mi látszik a másik oldalon.

– Gyakran előfordul, hogy beteszik a padba a puskát – mondta el kérdésünkre az egyik egyetemi oktató. – Azt azonban gyakran elfelejtik, ha nincs mellvédje a padnak, akkor bizony én mindent látok. Ha csaláson érem a diákokat, többször figyelmeztetem őket, végső esetben elveszem a dolgozatot.

Sokaknál bevált taktika a harmonikára hajtogatott puska, erre sok információt írhatnak és kis helyen elfér. Ezt a hölgy tanulók rendszerint olyan helyre dugják, ahonnan a férfi oktató nemigen tudja elvenni. Így, ha érzik a lebukás veszélyét, gyakran miniszoknyájuk keveset takaró rejtekébe csúsztatják.

A diákok egy része szerint azonban nem mindig éri meg puskázni. – A tantárgytól függ, és a tananyag mennyiségétől – mondta el kérdésünkre egy kaposvári óvodapedagógus hallgató. – Ha olyan tárgyból írunk, amelyet nem fogok hasznosítani a későbbi munkám során, akkor bevállalom a puskázást.

Egy másik, médiaszakos hallgatótól megtudtuk, a telefon mindenre jó. – Lefényképezem a jegyzetet és zárthelyin az ölembe teszem, vagy az asztalra, és úgy lapozgatom – mondta az egyetemista lány. – Ha a padon van, eltakarom egy lappal, úgy a tanár sem veszi észre.

Sőt, neki még általában arra is van ideje, hogy rákeressen témákra a világhálón. Pedig ez nem gyakori, ugyanis a puskázás fő ismérvei a gyorsaság és az egyszerűség. Erre még egyesek szerint nagyon megfelelő az okosóra is, amelyen lehet fotókat tárolni, és ennek lapozgatása nem feltűnő.

Egy jogot hallgató fiataltól megtudtuk, ha több vizsgaidőpont van, arra kell jelentkezni, amelyiken nagyobb a létszám. Minél nagyobb a tömeg, annál könnyebb puskázni. – Bevált eszköz a telefon – mondja a másodéves hallgató. – Lefényképezem az anyagot és beállítom háttérnek, esetleg lementem jegyzetbe, vagy használom a keresőt.

Ne puskázd el!

A Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata korábban kampányt indított a puskázással kapcsolatban, tudtuk meg Takács Gyula elnöktől. – Érzékeltetni szerettük volna a hallgatóinkkal, puskázással nem célszerű megkísérelni adott tárgy teljesítését – mondta el Takács Gyula.

A HÖK az oktatókat kérdezte meg, akik vicces videókban meséltek saját történeteikről.

Monori Gábor, az Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa egy esetben a hallgató írásából jött rá, hogy csalás áldozata lett. – Azt vettem észre, hogy az egyik kérdésnél jobbra, a másiknál pedig balra dőlnek a betűk – idézte fel a vicces esetet. – Oktató kollégámmal behívtuk a diákot és megkérdeztük, esetleg skizofrén-e. Az volt a válasza, hogy igen, erre nem is tudtunk mit mondani. Később aztán kollégáim megfigyelték: a hallgató behozta a barátnőjét és a dolgozat egy részét ő írta meg, a másikat a barátnő. Így osztották fel egymás között a tananyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában