fogadás

2018.01.07. 20:00

Pillanatok alatt elvesztheti minden vagyonát a játékfüggő

A játékfüggő pillanatok alatt is elveszítheti egzisztenciáját, volt olyan, aki negyven millió forintot vesztett sportfogadásokon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális zavarok közé sorolta a játékfüggőséget.

Gyeszát Zsolt

– Már nem csak akkor beszélünk játékfüggőségről, amikor bemegy valaki a kaszinóba és tízezreket dob a félkarú rablóba – mondta Horváth Gábor, a nágocsi Reménység Rehabilitációs Ház szakmai vezetője. – Otthon, a számítógép képernyője előtt ülve is milliókat lehet bukni.

A sportfogadás ma a játékfüggőség egyik legelterjedtebb formája, de bármelyik formája súlyos sérüléseket okozhat. A szakember szerint vannak tipikus jelei annak, amikor valaki már nem tud kontrollt tartani. Ilyen, amikor valaki olyan összegeket költ el, ami fontos lenne a családi büdzsében. Amikor már vannak negatív következmények és mégsem tud felhagyni az adott tevékenységgel. Igaz rá az is, hogy a függő elmagányosítja, egyre több hazugságba kényszeríti magát, amitől már a mellette lévők is szenvednek. Rászűkül a függősége tárgyára, más korábban fontos tevékenységek a háttérbe szorulnak. Ha ezek egymás mellett vannak jelen, az már játékfüggőség.

Mint megtudtuk nemrégiben két játékfüggő is elvégezte a terápiát Nágocson. Egyikük 40 millió forintot bukott sportfogadásokon, volt, hogy egyszerre tízmilliót. Horváth Gábor szerint azért is magas a játék függőségre hajlamosító jellege, mert hirtelen juthat sok pénzhez az, aki abban játszik. – A játékfüggő el tudja mondani, hogy milyen érzés volt, amikor először nyert százezer forintot a félkarú rablóból, vagy megtette a „tuti tippet” a meccsre – tette hozzá. – Ezt az élményt próbálja újra megélni a függő. Azonban a nagy probléma az, hogy gyakran a játékfüggők közül kerülnek ki az öngyilkosok. Azért, mert hirtelen lehet nagyon nagyot veszíteni. Míg egy alkoholista folyamatosan építi le magát, addig egy játékfüggő hirtelen tud eljátszani egy teljes egzisztenciát.

De vannak társadalmi folyamatok és van egyfajta átalakulás is, ami kedvez annak, hogy gyorsabban alakuljon ki a játékfüggőség. Például az internetes játékok és a videójátékok révén. A mai gyerekeknek már természetes, hogy ott vannak a játékok a számítógépen és a telefonon. A grafika pedig olyan élethű, hogy hamar be tud szippantani bárkit. Ha a játék válik a legfontosabbá, veszítenek jelentőségükből a szociális kapcsolatok.

A szakmai vezető szerint nagyobb a függőség esélyének kialakulása ott, ahol töréspontok vannak a személyiségfejlődésben, ahol valaki nem hiszi magát szeretettnek egy kapcsolati hálón belül. Veszteséglista, de személyes motiváció is kell ahhoz, hogy valaki felismerje saját függőségét. Számos mentális vetülete van, amivel fontos foglalkozni.

A WHO 11. alkalommal adja ki a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját, s először veszik fel a mentális betegségek listájára a játékfüggőséget – közölte az MTI.

Egyensúlyt kell találni a játékban

Terenyi Zoltán Imre kaposvári pszichiáter, pszichoterapeuta szerint a video- és a számítógépes játékok terén sok esetben nehéz megállapítani a játékfüggőség határait, s hogy mi számít kórosnak. A szerencsejáték esetében ez könnyebben beazonosítható.

A szakember elmondta: viszonylag gyakori ma a játékfüggőség, jelen van a megyében is. Az alkoholizmus és a drog használata után ez a harmadik leggyakoribb függőség, úgynevezett viselkedéses addikció. Korábban sokszor együtt járt az alkoholproblémával, mikor valaki a kocsmában ivott és játékgépezett. Ami a videojátékokat és online játékokat illeti, úgy véli: kihívást rejt a jövő. Önmagában a videojáték nem káros, terápiás célra is használják. De az egyensúly megtalálása különösen fontos a gyerekeknél. Hogy ne forduljon függőségbe, jó módszer lehet, ha a szülő együtt játszik a gyermekkel.

A részben megújuló nemzetközi osztályozási listát régóta használja a magyar egészségügy is – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában