Zümmm

2018.01.18. 20:00

Regionális méhésztalálkozón a somogyi szakemberek

Nyolcvan hazai és külföldi kiállító vesz részt szombaton a huszadik Dunántúli Regionális Méhésztalálkozón, ahol a V4 tagországok méhészeti együttműködést írnak alá. A jubileumi rendezvényen adják át a Somogy Méze 2017 díjat is.

Harsányi Miklós

– A lengyel, a cseh és a szlovák méhészeti szervezetek képviselői is jelen lesznek a kaposvári rendezvényünkön – mondta Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke. – A nemzetközi szakmai együttműködés és a kapcsolatok bővítésén kívül fontos feladat, hogy az európai fogyasztókat megvédjük a rossz minőségű mézektől. Ehhez széleskörű összefogásra van szükség.

A Kaposvári Egyetem ad otthont a szombati találkozónak, amely kilenc órától kezdődik. Közel ezer érdeklődőt várnak a jubileumi találkozóra, ahol a korszerű technológiákról éppúgy szó esik, mint a legújabb szakmai tudnivalókról. Újabb ismeretek a varroa atka biológiájáról címmel tart előadást Csaba György állatorvos, Zsebeházi Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat klímamodellező csoportjának munkatársa hazánk 21. századi éghajlatának alakulását vázolja fel, Bross Péter, az OMME elnöke a méh családszámok változásáról beszél.

Petrus Lajos rámutatott: az elmúlt két évtized bebizonyította, hogy szükség van a szakmai találkozóra, s minden évben új tartalommal töltik meg a rendezvényt. A nyolcvan kiállító között erdélyi, szlovák és szlovén szakember is lesz, s a visszatérő vendégeken kívül  előreláthatóan számos új érdeklődő is felkeresi a szombati méhésztalálkozót.

– A rendezvényüknek minden bizonnyal emlékezetes pillanata lesz a Somogy Méze 2017 című díj átadása – mondta. – Hagyományteremtő szándékkal indítottuk el a megméretést, melyre 23 mintát küldtek el a somogyi méhészek. Bár még nem adtuk át a díjat, de már vannak olyan tagtársak, akik a folytatásról érdeklődnek. Lényegesnek ítélem, hogy szakszerűen gondoskodjunk a somogyi értékekről, s öröm, hogy a méhészek aktívan kiveszik részüket a feladatból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában