detox

2018.01.02. 17:30

A szilveszter áldozatai: eszméletlenre itták magukat a fiatalok

Egyre fiatalabbak lőnek túl a célon a szilveszteri alkoholfogyasztással, s ez már megyénkben is érezteti a hatását.

Kovács Gábor

Az év utolsó napján Kaposváron két 18 év alatti ittas fiatalt is eszméletlen állapotban kellett kórházba szállítani, tudtuk meg Eiter Zoltántól, az Országos Mentőszolgálat dél-dunántúli régiójának kommunikációs munkatársától. A mentők fokozottan készültek a hasonló estekre, és valóban megemelkedett feladatszámmal találták magukat szembe, az átlagnál többet kellett vonulniuk.

Szakértők szerint a magyar fiatalok az élmezőnybe tartoznak az európai alkoholfogyasztásban. A magyar fiatalok szórakozási szokásai aggasztóak. Hatalmas mértéket öltött ugyanis a nagyivás, ami azt jelenti, hogy valaki egy este több mint öt italt fogyaszt, ami összesen 125 gramm alkoholnak felel meg, ez jelentős részegséget is eredményezhet. Ezt a mennyiséget saját bevallásuk szerint a magyar fiúk fele és a lányok 30-35 százalékát elfogyasztja a bulikban.

rohamivás szokása Skandináviából terjedt el, ott azonban hathatós intézkedéseket tettek ellene, emiatt vissza is szorult. Súlyosbítja a helyzetet, hogy Európában a bulik bevezető itala a sör, míg hazánkban a tömény fogyasztása a divat.

A legideálisabb az lenne, ha egyáltalán nem innának a fiatalok, de ha már buliznak és ebben egymásra is hatással vannak, akkor ivás közben is csökkenthetőek az alkohol ártalmai, hívta fel erre a figyelmet Várszegi Csilla pszichiáter, az Indit Közalapítvány Tükör Somogy Megyei Drogambulanciájának szakmai vezetője. Fontos, hogy a fiatalok ne keverjék a szeszes italokat, ne igyanak éhgyomorra, és hidratáljanak, vagyis közben üdítőt vagy vizet is vegyenek magukhoz. Ezzel kisebbedhetnek az alkoholfogyasztás veszélyei, amely egyre nagyobb problémát jelent a fiatalok között.

A háta mögött robbant a tűzijáték, megsérült

A szilveszteri mulatságban az alkoholon kívül a felelőtlenül használt tűzijáték is okozott gondot Somogyban, derült ki a mentők összesítéséből. Eiter Zoltán közlése szerint egy dél-balatoni településre riasztották a kollégáit, mert egy 17 éves fiú háta mögött robbant fel egy tűzijáték. A fiatal megsérült, és kórházba kellett szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában