Helyi közélet

2018.01.17. 17:04

Túra szülte édes meglepetés

Sok-sok csokoládét osztottak szét a Háromkirályok túra szervezői a Borostyánvirág Anyaotthon, a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ és a Napsugár Lakóotthon lakói között.

Koszorus Rita

Izgatottan várták a Napsugár Lakóotthon gondozottjai a kaposfüredi „három királyok” érkezését. Nagy Attila kaposfüredi részönkormányzati képviselő vezényletével ugyanis nem érkeztek üres kézzel az intézménybe, édességeket osztottak szét a lakók között. – Idén rekordot döntöttünk az idei túrán – mondta Nagy Attila. – A nevezési díj egy tábla csokoládé volt, amelyből összegyűlt csomag egy részét hoztuk el ide, nektek. Nagy szeretettel hoztuk, mint ahogyan a három királyok vitték az ajándékokat a kis Jézusnak.

A lakók csillogó szemmel vették át az ajándékokat, egy tábla csokoládét, vagy éppen bonbont. Boldogan köszönték meg a finomságokat a túra szervezőinek. – Nagyon örültem ennek a meglepetésnek – mondta boldogan Gyöngyösi Krisztián.

A fiatalember kérdésünkre elmondta: nagyon szeret a kaposfüredi lakóotthonban élni. –

Kilenc éve élek itt, Budapestről jöttem – mesélte Krisztián. – Korábban egy zárt otthonban éltem, itt viszont örülök, hogy jó időben akár ki is lehet menni a szabadba, lehet napozni. Nagyon jól érzem itt magam, kiváló a társaság is.

– Ennek nagyon örülök, amit ma kaptam – ezt már Farkas Gergely osztotta meg velünk. – Kilenc éve költöztem be ide a Napsugár Otthonba, nem rossz itt. Sokat számítógépezek, így sosem unatkozom. Szeretek itt lenni.

– Minden évben megtisztelnek minket ezzel a felajánlással, – mondta el érdeklődésünkre Lázár Attiláné, intézményvezető. – Nyilván nagyon boldogok vagyunk, mert ez azt is jelenti, hogy ez a környék elfogadott minket. Mindent megpróbálunk megtenni azért, hogy a közösség szerves részévé váljunk.

A Napsugár Integrált Szociális Intézmény 2009-ben nyitotta meg kapuit, s lakóotthon, átmeneti otthon, nappali intézmény, valamint intézményi foglalkoztató-szociális foglalkoztatás egységekkel rendelkezik. Jelenleg 14-en laknak az otthonban és 19-en várnak bejutásra. Az átmeneti egységben is telt ház van, ott tíz főt – időseket és fogyatékkal élőket – látnak el.

Rekordot döntött a hagyományos túra

Idén tizenkettedik alkalommal hirdették meg a Háromkirályok túrát, amelyre rekordszámú nevező ment el. Csaknem kilencszázan neveztek egy-egy tábla csokoládéval, hogy megmásszák a kaposfüredi szőlőhegyet, s teljesítsék az öt kilométeres távot. A túra egyébként a napkeleti bölcsekről emlékezik meg, aki meglátogatták az újszülött Jézust. S hagyományosan Vízkereszt környékén hirdetik meg Persze, ahogyan minden évben a túrázók idén is élvezhették a szőlősgazdák vendégszeretetét, hiszen forralt borral, forró teával és zsíros kenyérrel kínálták a jótékony résztvevőket. Sőt, idén könnyítés is volt a túrán, hiszen aki elfáradt az felülhetett egy lovaskocsira és úgy élvezhette a természet szépségeit.

Az összegyűlt közel ezer darab édességet nagyjából egyenlő arányba osztották szét a kedvezményezett intézmények között, így a gyerekek és a hajléktalanok is kaptak belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában