támogatás

2018.01.05. 17:28

Új magyar gyártmányú tűzoltóautóval erősítik az önkénteseket

Négykerék-meghajtású, s a 400 liter víztartályon kívül valamennyi fontos műszaki berendezés is megtalálható az új magyar gyártmányú tűzoltóautóban, amit pénteken a Magyar Tűzoltó Szövetség rendezvényén mutattak be. Az egyesületeknél, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságoknál országosan 28 944 tűzoltó dolgozik a lakosságért, Somogyban 49 szervezet működik.

Harsányi Miklós

– Az elmúlt időszakban számottevően megnőtt az állami támogatás nagysága – hangsúlyozta Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke a pénteki sajtóbeszélgetésen. – Amíg 2010-ben 120 millió forint állt rendelkezésre, addig 2018-ban már 700 millió forintot fordíthatunk fejlesztésre.

Hazánkban közel 900 önkéntes tűzoltó egyesület, illetve mentőszervezet működik, a csapatok komoly segítséget nyújtanak az adott térségben. Dobson Tibor nagy előnynek nevezte, hogy az egységeket azonnal riasztani lehet, s így gyorsan elkezdhetik a közbeavatkozást és a kárfelszámolást, szakmai tevékenységük kiegészíti a hivatásos egységek tevékenységét.

Dobson Tibor rámutatott: az önkéntes tűzoltó egyesületeken kívül 60 önkormányzati, illetve 70 létesítményi tűzoltóság is működik. A szervezeteknél országosan 28 944 tűzoltót tartanak számon, közel 1000 járművel rendelkeznek, s évente csaknem 11 ezer beavatkozást hajtanak végre.

A műszaki megújulás kapcsán Dobson Tibor kiemelte: szükség van a gépjárműpark fejlesztésére, s ebben lehetőséget teremt a most bemutatott magyar tervezésű, fejlesztésű tűzoltójármű is. A B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető, 3,5 tonna alatti össztömegű, valamennyi fontos speciális berendezéssel felszerelt gépkocsi ára közel 20 millió forint, s nagy előnye egyebek mellett a könnyű kezelhetőség, s a jármű kialakítása révén nehéz terepviszonyok között is biztonságos közlekedésre alkalmas.

– Örülnénk, ha minél több somogyi egység is hozzájutna az új tűzoltójárműhöz – mondta Heizler György, a megyei tűzoltószövetség elnöke. – Megyénkben 49 önkéntes egyesület működik, s közel ezren dolgoznak a közösségért. Pillanatnyilag csaknem 40 járművet használhatnak a somogyi egységek, ám ezek egy része meglehetősen idős: akad köztük 20-30 éves gyártmány is. A megyei egyesületek évről évre részt vesznek a pályázatokon, s gyakran az országos átlagnál jobban teljesítenek, s ennek köszönhetően a haza listán harmadik-negyedik helyen végez Somogy. Remélhetően 2018-ban sikerül folytatni a sikeres fejlesztési-műszaki programot.

Értékteremtő tűzoltók

– A franciaországi tűzoltóságok 120 tonna használt tűzoltó felszerelést ajánlottak fel, ezt a hazai tagszervezetek között osztották szét – hangzott el a tűzoltószövetség rendezvényén. Nagy hangsúlyt helyeznek az önkéntesek képzésére, továbbképzésére, s a sporttalálkozók és versenyek pedig kiválóan alkalmasak közösségépítésre is. Legutóbb az ausztriai Villach adott otthont egy nagyszabású rendezvénynek.

Az MTSZ a határon túli magyar önkéntes tűzoltóságok tevékenységét is segítette, s a két éve megalapított Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat révén pedig még szorosabbá válhat a szakmai együttműködés. Az utóbbi időben 67 településen 33 rendezvényt szerveztek: ezek között képzés, verseny és eszközátadás is volt, az értékteremtő munkát következetesen folytatják az idén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában