hó és hideg

2018.02.03. 20:00

Fagyos farsangon űzték el a telet Kaposváron

Hol sűrű pelyhekben, hol apró szemekben hullott a hó, és meglehetős hidegben telt a hagyományos kaposvári farsang.

Kovács Gábor

Fricskát adott a tél a búcsúztatóinak, mert álló nap, hol sűrű pelyhekben, hol apró szemekben hullott a hó, és meglehetős hidegben telt a hagyományos kaposvári farsang. Ez azonban nem szegte kedvét, és nem késztette meghátrálásra a vigadozók seregét.

Pedig lassan indult a télkergető mulatság: eleinte úgy tűnt, hogy nem a telet riasztják el, hanem a tél riasztja el a mulatozókat. Nehezen bújtak elő a bolondesküvő résztvevői a múzeum kapujából, és a szakadó hó megrostálta a nézőközönséget is.

Péter Attila műsorvezető mindent bedobott, hogy emelje a hangulatot, még azt is kilátásba helyezte, hogy a hölgyeknek kiváló kozmetikum, uraknak hajnövesztő a hóesés. Végül a kolbászkereszt előtt összeadta azokat a párokat, akik a farsang idejére fogadtak egymásnak hűséget. Az elszánt farsangolók fittyet hánytak a hidegnek.

– Felszólítjuk Tél tábornokot, hogy távozzon, és vigye magával a hóembereket is! A hótól csak jobb lesz a termés, mert vizet fakaszt – mondta Gasparin László, aki Diósdról érkezett, és nézőként már ötödik alkalommal vett részt a kaposvári farsangon.

 

A sok nedvességet beszívták a 80 kilós nyárfa törzsek, melyeket a Kossuth téri rönkhúzó versenyen kellett vonszolniuk a jelentkezőknek. Nem volt egyszerű megforgatni, vallotta be a jászberényi Kocza István. A Széchenyi téren gyülekező és a Fő utcán vonuló maskarások kirobbanó erőben fogadkoztak.

– Hol van itt a tél? Most űzzük el! – fenyegette meg egy bottal az évszakot Hegedűs Ferenc. Zajkeltő kereplővel és pálinkával is próbálkoznak, fűzte hozzá a busóálarcos Fonyó Károly. Mindketten a Szárszó Táncegyüttes tagjai. Mögöttük egy fiatalember, a lengyeltóti Ördöngös Néptáncegyüttes tagja, a 17 éves Szőke Attila Bálint karikás ostort pattogtatott. Sok gyakorlás kell hozzá, mondta.

Ahogyan a műsorhoz is, amelyet előadtak a megye minden tájáról érkezett táncosok a Somogy Zenekar muzsikájára. A zákányi Drávagyöngye Néptáncegyüttes, a Szárszó Néptáncegyüttes, a marcali Baglas Táncegyüttes, az orci Hajdina Egyesület, a lengyeltóti Ördöngösök, a Somogy Táncegyüttes, a szennai Zselic Művészeti Iskola, a kaposvári Együd Árpád Művészeti Iskola csoportjai, a Kapos Baranta Egyesület, a Fekete Hollók Rendje, a Vértes Elemér Színjátszó Társulat és a Compass Egyesület tagjai vették birtokba a teret.

Megérkezett maga Dorottya is, akit Savanyú Attila domborított. A Déryné Vándorszíntársulat tagjait a Zselic Táncegyüttes kísérte. Dorottya és a dámák Karnevál herceg távollétén keseregtek, majd kissé pajzán kuplékat adtak elő.

Szita Károly Kaposvár polgármestere azt ajánlotta a dámáknak, hogy böjtöljenek, hátha megszépülnek, és a város idei programjait is a figyelmükbe ajánlotta. Végül Szita Károlytól Dorottya az idén is átvehette a város kulcsát, hogy ez legyen az ifjú szívek nyitja, és párra találjanak a 2018-as farsangi szezon résztvevői.

A farsang csúcspontján a Kossuth téren elégették a kiszebábot, hogy így menjen füstbe a tél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában