asztrofotó

2018.03.08. 13:23

Láttad már a Majomfej-ködöt? Most megmutatjuk!

A kaposvári asztrofotós, Schmall Rafael a 6300 fényévnyire található Majomfej-ködről készített egy lélegzetállító fotót. A felvétel tíz órán át készült.

Molnár Gábor

A Majomfej-köd

Fotó: Schmall Rafael

– Számos olyan csillagköd van az égbolton, melyek valamilyen alakzatot vesznek fel – írta a Facebook-oldalán Schmall Rafael. – Van Bagolyfej-köd, Gyűrűs-köd, vagy Oroszlán-köd. Ezen a felvételen pedig a Majomfej-köd látható. Az NGC 2175 számon futó komplett köd és csillaghalmaz az Orion csillagképtől „balra fel”, a bal karjának a végén, és attól picit balra helyezkedik el.

– Egy hatalmas emissziós ködösség, mely fényt sugároz a benne lévő csillaghalmaz miatt – tette hozzá Schmall Rafael. – Színe H-alfára és H-bétára utal. A csillagköd a naprendszerünktől 6300 fényévre helyezkedik el, de a látszó átmérője nagyobb mint egy telihold.

– Nem lehetetlen, hogy egy teljesen tiszta égen, egy jól kiexponált asztrotájképen is látszódjon parányi foltként – emelte ki Schmall Rafael. – Ám a távcsővel szépen előjönnek a részletek és a csillagköd igazán klasszis alakja, mely egész magányosan „ül” az égboltnak azon a részén, de valójában több környéki csillagköddel is kapcsolatban van.

Schmall Rafael hozzátette: a felvétel elkészítése tíz órát vett igénybe, de az időjárás foggal, körömmel azon volt, hogy ne készüljön el, így szinte hetekig csúszott a projekt a szükséges időtartam miatt. Az objektív ebben az esetben egy 800 mm-es tükrös távcső volt, melynek folyamatosan követnie kellet az objektumot (mind a 10 órán keresztül). Végül a felvételeknél meg kellett oldani, hogy ne legyen zavaró a légkör képromboló hatása, az alkalmanként beúszó felhők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában