új irány

2018.03.22. 18:02

Biztonságot teremt a belvízvédelmi fejlesztés

A környéken élők csütörtökön lakossági bejáráson tekinthették meg a Marótvölgyi öblözet rendezésével kapcsolatos projekt folyamatban lévő munkálatait. Közel 30-an vettek részt a szakmai programon.

Harsányi Miklós

Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgató-helyettese és Kusztor László szakaszmérnök részletesen felvázolta a főbb feladatokat. Főnyed, Sávoly és Somogysámson mellett Szegerdőt érinti a program, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium a Kehop keretében valósítja meg a Marótvölgyi öblözet rendezése című projektet.

– Mintegy 2,1 milliárd forint európai uniós forrásból valósul meg a beruházás – közölték. – Melynek legfontosabb célja a csatorna menti területek bel- és árvízvédelmi helyzetének javítása, a Kis-Balaton Belvízvédelmi Rendszer teljessé tétele, az öblözet ugyanis eddig nem épült ki teljes egészségben. S így a csatorna nyugati oldalán keletkező belvizek összegyűjtése és elvezetése nem volt kellőképp megoldva.

Ezt a problémát most a Marótvölgyi öblözet hiányzó, déli részöblözetének kialakításával és a főnyedi szivattyútelep gépészeti rekonstrukciójával orvosolják a szakemberek. A projekt kivitelezési munkálatai tavaly áprilisban kezdődtek el, s azóta megépült a déli elzáró töltés, illetve a ZS1 zsilip elzáró szerkezete. Utóbbi kapcsán nyomatékosan felhívták a figyelmet arra: fontos eredmény, hogy szívó-nyomó csöveket építettek be, s az új megközelítő út kivitelezése folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában