szeretet

2018.03.01. 17:22

Ha megölelünk egy könyvtárost, szebb lesz a napunk

Ölelj meg egy könyvtárost – ezzel a lehetőséggel és értékes nyereményekkel gazdagodtak csütörtökön a könyvtár látogatói. Móka és érzelem, tudás és barátság: mindez egyszerre került terítékre ezen a napon a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban és a Petőfi Emlékkönyvtárban.

Kovács Gábor, [email protected]

Ha valaki megölel egy könyvtárost, a könyvek is közelebb kerülnek a szívéhez – ezzel a szándékkal hirdették meg azt a napot, amikor bárki egy könyvtári dolgozó nyakába borulhat. A Takáts Gyula könyvtár is csatlakozott ehhez a csak első pillanatban meghökkentőnek tűnő nemzetközi kezdeményezéshez. A bibliotéka egyébként is sok újszerű, modern ötletet vet be, hogy felrázza a könyvtárba járókat, no és persze a könyvtárosokat is.

Már a kora reggeli órákban féltucatot tett ki az ölelgetők száma. Leginkább a fiatalok, az egyetemisták és az idősebbek voltak közvetlenebbek. A könyvtárosok lelkesen állták a rohamot. Szerintük a látogatók közül sokakat egyáltalán nem a nyeremény, hanem a kedvesség motivált.

– Szerintem senkinek sem jutna az eszébe, hogy éppen egy könyvtárost öleljen meg, sokkal inkább egy orvost, ha segít rajta, de éppen ezért jó ez az ötlet – mondta Margit néni, aki nyugdíjasként ugrott be a könyvtárba, és nem távozott ölelés nélkül. Egy másik hölgy véleményét a könyvtárosok tolmácsolták: ilyen szívmelengető gesztus mindenkinek kijárna a mai világban.

Egyöntetűen benne voltak az akcióban a dolgozók, tudtuk meg a könyvtár igazgatójától, aki gálánsan felajánlotta beosztottjainak, ha valakit mégsem akarnak fogadni, akkor nyugodtan beküldhetik hozzá.

– Szeretünk adni az embereknek – vallotta be Horváth Péter igazgató –, bárki ingyen bejöhet a rendezvényeinkre, olvashatja a könyveinket, folyóiratainkat, használhatja a wifinket. Most a könyvtárszeretők egy tombolasorsolás keretében értékes nyereményeket is kaphattak.

A fődíj egy családi hétvége volt egy igali apartmanházban, de kávézó- és presszókuponokat, kedvezményes, illetve ingyenes beiratkozást is nyerhettek a szerencsések. A tombolát Dimény H. Árpád erdélyi költő esti kötetbemutatóján sorsolták ki, a szerzővel Gombos Péter olvasáskutató beszélgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában