felajánlás

2018.04.11. 14:38

Egy plusz egy százaléknyi segítség az adóforintokból

Legtöbben a gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát. Csakúgy mint tavaly, május 22-ig lehet rendelkezni a szja-bevallási formától függetlenül.

Harsányi Miklós

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindjárt az új szja-bevallási felület kezdőoldalán feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó egy plusz egy százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezeteket, egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

– A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a 17egysza lapon egészen május 22-ig – derült ki az adóhatóság szerdai közleményéből. – Az szja egy plusz egy százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltő programjával lehet, mely segíti az adózót a megfelelő kedvezményezettek kiválasztásában.

Az adóhatóság arra is felhívta figyelmet: az idén megszűnt a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik egy plusz egy százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban kell átadni a munkahelyen a nyilatkozatot.

A NAV kitért rá: felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, s megfelelnek a feltételeknek valamint a technikai számmal rendelkező, bevett egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat. Az adóhatóság honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható.

Újdonság, hogy az egyházi egy százalékról szóló idei nyilatkozatokat a NAV a következő években is figyelembe veszi, egészen addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja vagy nem jelöl meg másik egyházat kedvezményezettként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában