iskolatáska

2018.04.15. 11:30

Érzelmi támogatás is kell a sikeres tanévkezdéshez

A gyerekek életében mind az első óvodai, valamint iskolai napok is nagyon megterhelőek. Nem csak a más időbeosztás miatt, de érzelmileg is. Ezen a szülők könnyíthetnek, odafigyeléssel.

Koszorus Rita

– Nagyobb trauma az óvoda kezdés – mondta Mátraházi Tibor, gyermekpszichológus. – Ez az első olyan pont, amikor a gyermek kiszakad a családból. Erre nehéz felkészíteni a gyermeket, mert az értelmi képességei még nem olyanok, mint egy iskolába készülőnek.

Sokszor fordul elő, hogy amikor a szülő beviszi az óvodába csemetéjét, az hangos hisztiben tör ki. – Itt a jó stratégia, ha a szülő elhatározza, hogy a gyermeknek jó ha odajár és ezt is sugározza kifelé – javasolta a kaposvári szakember. – Ha a gyerek hisztizik, kiszolgálja a szülő igényét, hogy aggódik érte.

A gyereknek el kell szakadnia a szüleitől, ez a természetes folyamat, tette hozzá Mátraházi Tibor. A következő ilyen nagy változás az iskolakezdés. – Amit ilyenkor tehet a szülő, hogy felkészíti gyermekét az iskolára – mondta Mátraházi Tibor. – Ezt úgy lehet elérni, hogy folyamatosan mondja neki: jó, hogy okos leszel, milyen nagy vagy már, mindjárt iskolás leszel.

Az is hozzájárul a könnyebb váltáshoz, ha közösen vásárolják meg a tanszereket, s ezeket a leendő iskolás választhatja ki.

– Az iskolának nem csak az ismeretek átadása a dolga, hanem megtanulnak a gyerekek tanulni – hívta fel a figyelmet a gyermekpszichológus. – Ebben segíteni is kell neki, azzal, ha a nap végén megkérdezi a szülő, hogy mit tanult az iskolában, mutassa meg és érzelmileg kell a helyzetet támogatni, nem pedig csokival.

Mátraházi Tibor felhívta a figyelmet: az első hetekben megváltozhat az elsős nebulók viselkedése. Ettől nem kell megijedni, csupán a fizikai, lelki terhelés miatt van ez így. De ez megváltozik, amint hozzászokik az új helyzethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában