somogyi fürjészet

2018.04.19. 09:00

Kemény, de laktató tésztába gyúrják az aprócska fürjtojást

Többet, de apróbbat tojnak, mint a házityúkok, a testük is kisebb, ám a fürjtojás igazi kuriózum. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, s ráadásul még finom is, felhasználása pedig páratlanul változatos.

Koszorus Rita

Éles, kurjantásszerű hanggal köszöntöttek Helman Margit fürjei ahogy beléptünk a ketrecek mellé, a vaku villogására pedig még izgatottabbak lettek. A Margó Fürjészetben jelenleg 150 felnőtt egyedet gondoznak a kis zömök testű, roppant barátságos kinézetű madarak közül Helman Margiték, közel egy éve kezdtek a nem mindennapi vállalkozásba. – Van egy kislányunk, ezért az volt a célunk, hogy mindenképpen itthon legyek – magyarázta a tulajdonos őstermelő. – Így nem jelent gondot, hogy vigyázzon valaki rá, ha beteg, ha szünet van.

Ráadásul a bárdudvarnoki telken, a ház körül sok mindent megtermelnek, ha kisebb is a bevétel a fürjészetből a háztáji zöldséggel, tojással és hússal jelentős a megtakarítás. Helman Margit eleinte kecskéket nevelt, a tejükből sajtféléket állított elő, de nem tudta eladni a termékeket. – A kis hely miatt gondoltuk, hogy fürjeket keltessünk. Nem azt mondom, hogy ebből meg lehet gazdagodni. De másik alternatíva, hogy elmegyek a közmunka-programba, ott keresek hatvanezer forintot. Itthon kevesebbet tudok előteremteni, de a fürjek gondozása és a tésztakészítés mellett még sok más munkát is elvégzek – avatott be a mindennapok rutinjába.

A fürjek nem kifejezetten kényes állatok, fióka korukban persze oda kell figyelni arra, nehogy megfázzanak. Ha már felnőttek, a tisztán tartásuk kardinális kérdés. – Háromnaponta takarítjuk őket, de nagyon porolnak – mondta Helman Margit. – Ha nem figyelnénk erre oda katasztrófa lenne.

Margit és párja maguk keltetnek, egyszerre 94 tojást, amelyből átlagosan 50 százalékos aránnyal lesznek fiókák. Persze nem lehet bármely tojásból fürjfióka, erre van hét-hét kakas és tyúk, amelyek úgymond Margó Fürjészete génállományának őrzői.

Fontos tudni, hogy a fürjtojás számos kedvező hatással bír, hiszen két százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint a tyúktojás. De gazdag kálium, kalcium, vas és B2-vitaminban is. A-vitamint pedig olyan nagy mennyiségben tartalmaz, hogy naponta 10-nél több tojást nem szabad megenni.

Helman Margit a tojások egy részét megfőzi, meghámozza és két éjszakára páclébe helyezi. Így készíti a chillis pácolt tojást, de van füstölt is, amelyet csak sós lébe helyez. A nem annyira formás tojásokat pedig száraztészták gyártására használja fel. – Kézigéppel csinálgatom, előtte még soha nem gyúrtam tésztát. Most már, hogy egy éve dolgozom jól megy. Állandóan csinálok színes tésztát, szezonális zöldségekből, most van medvehagymás, de kaprosat, paradicsomosat és bazsalikomosat is készítek.

A fürjtojásból készített száraztészták másak, mint a boltban kapható hagyományosak. – Egészen más, mi is meglepődtünk rajta. Keményebb és sokkal laktatóbb, nem fő szét mivel én vizet nem használok. Ez csak liszt és tojás, sót se rakok, tehát a főzővizet kell sózni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában