csereszezon

2018.04.07. 19:29

Kígyózik az autósor a gumisoknál

Beindult a tavaszi gumicsereszezon Somogyban, a legtöbb szervizben hosszú sorokban várakoznak az autósok. A szakemberek alig győzik a munkát, van, ahol hosszabb nyitvatartással igyekeznek minden igényt kiszolgálni.

Koszorus Rita

Folyamatosan érkeztek az autók a jutai Oros Gumiszervizbe. A szerelők olajozott mozdulatokkal veszik le a kerekeket a járművekről, s távolítják el a téli gumiabroncsokat a felniről. Hirtelen indult meg a tavaszi szezon, ahogyan az első napsugarak megjelentek, úgy az autósok is megrohamozták a szervizt. – Ilyen szezonunk még nem volt – mondta el Oros András. – Tavaly már február végén jöttek az autósok gumit cseréltetni, most pedig húsvét- hétfő után indult meg a roham. Tehát az egész két-három hetet csúszott idén.

Persze voltak, akik előre gondolkodtak, tette hozzá a tulajdonos. Ők már nőnap tájékán elővették a nyári abroncsokat és feltetették azokat. Ám nem ez a jellemző, tette hozzá.

A megyeszékhely környékén közel tizenkét gumiszerviz működik, van olyan is, ahol a kerítésen túl van az autósor vége. A legtöbb ügyfél pedig roppant türelmetlen, pedig például az Oros Gumiszervizben ilyenkor hosszabbított műszakban dolgoznak a szerelők. – Minden gumiszerviz-vezető nevében mondhatom, hogy kérjük az ügyfeleket: legyenek egy kicsit türelmesebbek – emelte ki Oros András. – Ez ugyanis mindenhol gondot jelent, pedig igyekszünk mindannyian megfelelni az igényeknek.

A vezető arra számít, hogy a megfeszített tempóra még körülbelül két hétig lesz szükség, aztán lecseng a csereőrület.

A jutai gumiszervizben naponta mintegy 40-50 jármű abroncsait cserélik át nyárira. Pozitív tapasztalat azonban, hogy most már nem spórolnak az autósok a gumikon. – A legtöbben ma már lecserélik télre az abroncsaikat – mondta Oros András. – Most már szerencsére az sem jellemző, hogy használt külföldi gumikkal járnak az emberek, inkább újakat vásárolnak. Azt mondhatom, hogy az ügyfeleink 60-70 százaléka így jár el.

Azonban vannak olyan autósok is, akik nem tudnak megengedni maguknak téli és nyári gumiszettet, ezért egész évben télivel járnak. Ennek az a hátulütője, hogy megnövekszik a fékút, ráadásul gyorsabban kopik el, és nem mellesleg zajosabbak az abroncsok.

De azt sem árt szem előtt tartani, ha a nyáron is használt téli gumijaink annyira elkopnak, hogy a profilmélység nem éri el a négy millimétert, akkor a következő télen azokkal már nem autózhatunk.

Emellett eltérő az egyes abroncsok élettartama, ez pedig nem csak az utak minőségétől, de a vezetési stílustól is függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában