görbüljön

2018.04.17. 17:00

Horgászöröm: elkezdődött a balatoni csukatelepítés

Megkezdődött az egész héten át tartó csukatelepítés a Balatonnál. A három-négy centiméteres halakat nem csak a tóba, de a Balaton északi és nyugati partjának nádasainál, valamint a déli part befolyóinál helyezik ki.

Koszorus Rita

– 250 ezer előnevelt csukát telepítünk a Balatonon és vízrendszerén – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Ez az előírt mennyiség, de igyekszünk ennél többet kiengedni: tavaly is 270 ezer került a tóba. Kisméretű, növendék halakról van szó, azért ilyenkor kerülnek a vízbe, mert bár eddig planktont fogyasztottak, ebben a korban átállnak a ragadozásra, és kannibálokká válhatnak. Vagyis, ha együtt hagyjuk őket, akkor képesek egy nap alatt lefelezni a saját állományukat.

Ezért igyekeznek a szakemberek minél nagyobb területre elosztani őket, a munkában a balatoni horgászok is tevékenyen részt vesznek. – Összesen százhuszonöt zsáknyi csukát osztunk szét a Balaton vízrendszerén – mondta Nagy Gábor. – Ennek felét mi magunk, a többit a környéken lévő horgászok telepítik, Ahol van horgászegyesület és horgászkikötő ott, motorcsónakkal szállnak vízre, úgy engedik szét a növendék halakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a halőri csónakkal végzik a munkát.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője kérdésünkre elmondta: a most vízbe engedett csukák jövő tavaszra már méretesek lesznek, tehát addigra a pecások is kifoghatják őket. Sőt, már őszre elérhetik a harminc-negyven centiméteres nagyságot.

A csuka egyébként a harmadik legnépszerűbb halfajta a Balatonon a ponty és a süllő után. Általában a műcsalis, pergető horgászok kedvelt zsákmánya. S az utóbbi időszakban érezhetik, hogy a csukaállomány erősödött a Balatonban. Ez is mutatja a kiváló vízminőséget, ugyanis a kristálytiszta vízben jobban tájékozódnak, s ez kedvez a csukáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában