mestercukrász

2018.04.19. 14:00

Málnahab és ribizlizselés zsúrtorta hozta az aranyat

Málnahab mandulás-csokis piskótával és konyakos étcsokoládés, narancszselével ízesített mini süti: Mihajlovits Róbert kaposvári mestercukrász francia desszertjei és zsúrtortája látványos sikert aratott. A Kaposvári Szakképző Centrum Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára felnőtt kategóriában aranyérmet szerzett, s abszolút első helyen végzett a szolnoki Pelikán Kupán.

Harsányi Miklós

Mihajlovits Róbert

 

Mihajlovits Róbert

– Kevés tészta, több réteg habkönnyű krém és kreatív díszítés: a nemzetközi trend újabb kihívások elé állítják a mestercukrászokat, s épp a folytonos változás adja a szakma szépségét – mondta Mihajlovits Róbert. – Öt fajta mini francia desszertet készítettem a versenyen, a zsűri nagyra értékelte a limehabos, ribizlipürével ízesített citromos piskótát is. Ébredő tavasz fantázianevet adtam a karamell dísztortának, s végül egy limekrémes, ribizlizselés, tejcsokis zsúrtortával fejeztem be a versengést.

Melyre két hétig készült az 52 éves mestercukrász-oktató, s igyekezett minél több egyedi ötletet megvalósítani. Mihajlovits Róbert különösen izgalmas feladatnak tartotta a karamell dísztortát, amely négy fajta – húzott, öntött, üveges és fújt – technikával készült. Azt mondta: a versenyzésben nincs közepes tempó, végig teljes erőbedobással dolgozott. Nagy energiát fordít a legújabb ízek, speciális megoldások tanulmányozására, ám a sütés-főzés nem csak munkahelyi kötelesség.

– Oda vagyok az édességért, így a csokiért és a somlói galuskáért is – mondta Mihajlovits Róbert. – Legutóbb kókuszos kevertet készítettem otthon, s jelek szerint sikerült: pillanatok alatt elfogyott.

Belekóstolnak a jóba

– A verseny erőt és lendületet adott – mondta Mihajlovits Róbert. – A találkozó rávilágított: a kézműves termékek iránt óriási az érdeklődés, s jól teszik a fiatalok, ha tudásukat később tovább gyarapítják.

Szerinte a rohamszerű magolásnak nincs túl nagy értelme. Azt mondta: nyitott szemmel kell járni a világban, s érdemes megkóstolni az új ízeket, ez ugyanis gondolkodásra készteti a cukrászokat. Mihajlovits Róbert 33 éve oktatja a diákokat, számos tanítványa régiós és országos versenyen képviselte a középiskolájukat, s egyikük világversenyre is eljutott.

Büki Amanda, a KSZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója bronzérmet szerzett a szolnoki versenyen. Díszasztalt terített, a zsűri előtt palacsintát flambirozott és szakmai totót is kitöltött a pincérnek készülő diáklány, akit Göndöcz Tibor készített fel.

– Elhivatottság, szakmaszeretet és szűnni nem akaró szorgalom: szerintem erre vezethető vissza az eredmény – mondta Mihajlovits Róbert. – S annak örülnék, ha minél több diák jutna bizonyítási lehetőséghez, hiszen ez életre szóló élmény lehet számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában