fegyvertartás

2018.05.25. 17:30

Legtöbbször vadászni kell a fegyver, nem sportra, vagy magunkat védeni

Míg a világ számos országában nagyon könnyen fegyverhez lehet jutni, addig hazánkban szigorú szabályokhoz kötött ezek tartása. Nagyjából stagnál a kiadott engedélyek száma az elmúlt évtizedben, Somogyban a vadászatra használt golyós és sörétes lőfegyverek a leggyakoribbak.

Koszorus Rita

Nem csak fegyvertartási engedéllyel rendelkezők, hanem teljesen amatőrök is kipróbálhatják magukat a somogyaszalói Shooting Élménylőtéren. Kiváló minőségű, közkedvelt fegyverek közül válogathatnak, és akár a gyerekek is lőhetnek légfegyverekkel

Somogy átlagosan 112,6 darab fegyver jut. Európában a Balti államok vezetnek és Franciaország, ahol átlagosan 30 feletti a száz főre jutó fegyverek száma. Magas az engedéllyel tartott fegyverek száma Németországban, csak néhány darabbal marad el a már említett államoktól, míg Magyarországon mindössze 100 emberre csak 5,5 darab fegyver jut.

Könnyen lehet fegyverhez jutni Thaiföldön, Oroszországban és Szaúd-Arábiában is. Nem úgy hazánkban.

Somogy megyében az elmúlt tíz esztendőben a kiadott fegyverengedélyek száma stagnált, végig 1000 és 1500 között mozgott – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A somogyiak öt fajta fegyverre kértek engedélyt: sörétes- és golyós hosszú csövű lőfegyver, marok lőfegyver, gáz-riasztó és flóbert fegyverekre.

Az elmúlt évtizedben összesen 13 ezer 500 darab fegyvertartási engedélyt adott ki a hatóság Somogy megyében. Ebben az időszakban a hatóság a legtöbb engedélyt 2009-ben adta ki, a legkevesebbet pedig egy évvel később. A 10 évet vizsgálva miden évben golyós lőfegyverre szóló engedélyt kérelmeztek legtöbbször az emberek, ez összesen közel 6500 igényt jelentett. A legjelentősebb év 2016 volt, akkor ugyanis 750-szer állítottak ki golyós lőfegyverre engedélyt.

Kiemelkedő volt emellett a sörétes fegyverekre kiadott engedélyek száma is. Ezekre 2012-ben közel 430, 2008-ban pedig mindössze 350 engedélyt adtak ki a megyében.

Ami a marok lőfegyvereket illeti, ilyen típusra a legtöbben 2017-ben szerettek volna szert tenni, akkor 130 engedély készült ezekre. Gáz riasztó fegyverek használatát 2009-ben engedélyezte legnagyobb arányban a hatóság, ebben az évben ugyanis 530 engedély készült.

A kizárólag sport célra használható flóbert fegyverre 5 éve állították ki a legtöbb, 20 darab engedélyt.

A legtöbb engedélyt a Kaposvári Rendőrkapitányság állította ki, minden évben megközelítőleg 400 darabot. De jelentős mennyiségű fegyvertartási engedély született a Siófoki Rendőrkapitányságon, a legkevesebb pedig a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában