keresik az okát

2018.06.28. 15:52

Gyors hínárosodás kezdődött a Balatonban

A korai meleg és a jó vízminőség miatt ugrásszerűen nőtt a hínár mennyisége a Balatonban.

Góz Lilla

Tóth Viktor, a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa elmondta: csak a következő egy-két évben derül ki, hogy tendenciáról van-e szó.

– Az elmúlt száz év legmelegebb márciusa és áprilisa volt idén, a hínár már augusztusi állapotot mutat – tette hozzá Tóth Viktor. Megjegyezte: a gyors hínárosodás mögött a csökkenő algaszám, az egyre tisztább és áttetszőbb víz áll a rendkívül meleg tavaszi időjárás mellett.

– A Balaton átlagos átláthatósága 5-6 éve 40-50 centiméter között volt, mára 60 centiméterre nőtt – tette hozzá a szakember. A jövevényfajokkal együtt 22-25 hínárfaj él a Balatonban, amelyek közül négy terjedt el leginkább, ezek adják a tó hínártömegének nyolcvan százalékát. A hínárosodásnak a balatoni strand- és kikötőüzemeltetők kevésbé örülnek, de a folyamat kedvez a tó ökológiájának. 1968-ban tapasztaltak legutóbb komoly hínárosodást a szigligeti öbölben, a mostani jelenség csekély az ötven évvel ezelőttihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában