120 kép

2018.07.04. 11:30

Namíbiában készítette a hónap asztrofotóját Schmall Rafael

A kaposvári Schmall Rafael Namibiában készült képét választotta a magyarországi National Geographic a hónap asztrofotójának.

Sonline

– Amikor nincs holdfény, akkor esténként szépen látszódik a Tejút centruma déli irányban – írta Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. – Egy olyan helyet kell keresni hozzá, ahol minimális a fényszennyezés dél felé és akkor könnyen megfigyelhető ez a régió.

– Ám mi van akkor, ha kilencezer kilométerre délre nézi meg az ember? – tette fel a kérdést Schmall Rafael. – Nos ott a centrum már függőlegesen fent, azaz a zenitben delel. Namíbiában a zéró fényszennyezésben abszolút látványos a centrum. Egyszerűen árnyékot vet, viszont olyan nagynak tűnik, hogy az észlelő ekkor érzi igazán, hogy egy óriási világ van körülötte. A Tejút fénye deríti a tájat, így akár lámpa nélkül is lehet közlekedni. A világos dolgok egyszerűen világítanak az égbolt fényétől.

A 120 képes panorámafotón a Tejút centrumát átszeli egy halvány sáv, mely az Állatövi fény sávja. – Fent a Jupiter, míg balra lent a Mars ragyog – fogalmazott Schmall Rafael. – A Magellán-felhő itt a kép szélére szorult. A zöldes-sárgás-vöröses fodrozódást a légkörfény okozza, melynek intenzitása változó volt éjszakánként. Ebben az esetben kissé erősebb volt, mint máskor, de talán ez is hozzáad a látványhoz.

A felvétel a hónap asztrofotója lett a National Geographic magyarországi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában