kihívás

2018.07.24. 11:00

PET-palackok újratöltve – szabadságra küldték a műanyagot

Javában tart a nyaralószezon, amikor az ember nem törődik semmivel, csak az önfeledt pihenéssel. De júliusban a műanyagok is szabadságra mennek, legalábbis ez a célja a műanyagmentes július kihívásnak.

Koszorus Rita

Júliusban szabadságra küldték a műanyagot, legalábbis ez a célja a műanyagmentes július meghirdetőinek. Nemrég kiderült: a Tiszán óránként több millió mikroműanyag folyik le. Szelesebb időben a Balaton is nagy mennyiségű műanyag szívószálat sodor a partra. Hazánkban évente 936 ezer tonna műanyag keletkezik, amely fejenként 93 kilogrammra tehető.

A műanyagmentes július programjait hazánkban a Humusz Szövetség, és a Felelős Gasztrohős Alapítvány koordinálja. Elindult egy PET-palack kiiktató kampány is, amelyhez csatlakozhattak a vendéglátók. Somogyban két olyan hely is van, ahol ingyen újratöltik a betérő vendég kulacsát, s így nem kell palackos innivalót vennie. Az egyik ilyen egy siófoki apartmanház, a másik pedig egy somogysárdi élelmiszerbolt.

– Számomra természetes volt, hogy csatlakozom az akcióhoz – mondta lapunknak Máj Katalin, somogysárdi vállalkozó. – Törekednünk kell rá, hogy a lehetőségekhez képest minél kevesebb műanyagot dobáljanak el. Én magam is szelektíven gyűjtöm a papírt és a műanyagot az üzletemben.

Máj Katalin hozzátette: nála nem csak egy hónapig tart az akció, hanem szívesen feltölti bárki kulacsát egész évben. – Sok kéktúrázó jön be – mesélte. – Múltkor volt egy csoport kerékpárral, gyerekek és felnőttek egyaránt. Ők is bejöttek, s mindenkinek megtöltöttem a kulacsát.

Aki kevesebb műanyag hulladékot akar előállítani, azt is megteheti, hogy visszaviszi az üres PET-palackot valamelyik szupermarketbe. Erre van mód a Lidl Magyarország somogyi áruházaiban is.

– 2025-re 20 százalékkal csökkentjük a műanyag felhasználását – közölte lapunkkal Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője. – A vállalat a zöldségeket komposztálja vagy biogázüzemekben dolgozza fel, a fóliákból újrafóliát készít, a PET-palackokból regranulátum előállítása után újra PET-et gyárt. Tavaly közel 65 ezer kilogramm PET-palack gyűlt össze. 2015 óta a vállalatnál keletkezett hulladék 95 százalékát újrahasznosítják. A cég a hetekben újabb konkrét intézkedést jelentett be: 2019 év végéig megszünteti az áruházaiban kapható egyszer használatos műanyag termékek értékesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában