óvóhely

2018.08.24. 17:30

Bontják a légoltalmi bunkert – megadja magát a betonszörnyeteg

Két hete kezdődött meg a vasútállomás melletti egykori óvóhely és egy üzemi épület bontása a Kaposvári Közlekedési Központ fejlesztése során. Az épületek helyén P+R parkolók épülnek hamarosan.

Sonline

L. Balogh Krisztina érdeklődésünkre elmondta, hogy az óvóhely egy érdekes, ritka épülettípusa volt Kaposvárnak. A két világháború között épült kétszintes betonmonstrum feladata az esetleges légitámadások esetén az lett volna, hogy ide menekítve a pályaudvar irányítószemélyzetét és távírászát biztosítani lehessen a vasúti fővonal működését. Az építmény tehát nem a kaposváriak menekítésére szolgáló „bunker” volt, hanem egy viszonylag kis létszámra méretezett üzemi egység.

Kaposvár főépítésze felelevenítette, hogy a belsejében megtalálhatóak voltak a készenléti működéséhez szükséges gépészeti helyiségek, aggregátor- és szellőzőházak, raktárak, a távírász szobája és az úgynevezett TÜK helyiség (Titkos Ügyek Kódolása), a parancsnoki helyiség és pihenőszoba is. A létesítmény tetején kör alaprajzú géppuskaállás biztosította a légoltalmi létesítmény külső védelmét.

Az épület masszív vasbetonszerkezet, helyenként több mint egy méter vastag falakkal és méter vastag zárófödémmel. Jelenlegi bontása ezért speciális bontógépekkel történik, a törmelék pedig ledarálását követően útalapba kerül.

Fotó: Lang Róbert

L. Balogh Krisztina kiemelte: a bontás centiméterről centiméterre halad, lassan megadja magát a betonszörnyeteg, helyén pedig hamarosan több mint 30 férőhelyes parkoló épül.

– Többekben felmerült a kérdés, miért nem maradhat meg az épület múzeumként, egy letűnt kor mementójaként. Az épület szűkös belső helyiségeivel teljesen alkalmatlan kiállítótérnek, területén a közönségforgalom kiszolgáláshoz szükséges minimális feltételek (személyzet számára iroda, pénztár, látogatói vizesblokk) sem biztosíthatók – húzta alá érdeklődésünkre a főépítész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában