Bukottak

2018.08.17. 11:30

Megrendelésre épített fel egy szörnyű világot

Egy alternatív történelmi múltban játszódik Varga Bálint Bánk legújabb alkotása a Bukottak. A szigorúan felnőtteknek készült képregény társadalmi és valláskritikát is tartalmaz.

Marosi Gábor

 

Amerikai kiadó is érdeklődik a kaposvári Varga Bálint Bánk új képregénye iránt. A fiatal kaposvári író nemrég elkészült képregénye két nyelven – magyarul és angolul – jelent meg, s nagyon jó kritikát kapott itthon és külföldön is.

– Egy kisebb amerikai képregénykiadó jelezte, közölné a történetet – mondta Varga Bálint Bánk. – Ez igazából egy horror–fantasy, életem első olyan írása, amit úgy rendeltek meg tőlem. Webképregénynek készült, de aztán kinőtte magát a történet. Létezik egy világ, amit kitaláltak a megrendelők. Ehhez már készül videojáték, társasjáték és novellás kötet is.

– Aztán felkerestek, hogy van-e kedvem írni egy képregényt, én pedig azonnal igent mondtam – tette hozzá Varga Bálint Bánk. – A Bukottak című képregény egy alternatív múltban játszódik, a XVII. századnak egy értelmezése. Az alaptörténet az, hogy elterjedt a boszorkánypestis-járvány, ami újra felszabadította a mágikus erőket a világban. Vannak benne klasszikus fantasy toposzok és visszaköszön a korai ipari forradalom hangulata. Mivel a mi világunk alternatív történelmében játszódik, ezért fontos szerepe van a valós történelemnek is. Az átlag fantasy történetnél kicsit nyersebb, horrorosabb, keményebb, és erős társadalom- és valláskritika van benne.

– Hárman készítettük a könyvet – folytatta Varga Bálint Bánk. – Rajtam kívül még Vadas Máté dolgozott a képregényen, ő volt a rajzoló, illetve James Grey, aki álnéven írt egy sztorit a könyvbe. A Bukottak ugyanis hat történetet tartalmaz, ebből öt az én írásom, a hatodikat, az Elátkozott múltat James Grey találta ki.

A könyvet egyelőre csak az alkotóktól lehet megrendelni, de hamarosan bekerül a hazai könyvesboltokba is. A tervek szerint folytatása is lesz a képregénynek, várhatóan egy 130 oldalas történet ír Varga Bálint Bánk.

Kamaszkorától alkot

Tizennégy éves korában jelent meg első novellája a pécsi Lírában. A most harmincéves fiatal kaposvári író azóta több novellát is írt már és számos képregényt készített. Emellett duplakötetes regénnyel is büszkélkedhet. A fantasztikus vonal érdekli nagyon, fő műfaja pedig a sci-fi fantasy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában