egyenes út

2018.08.03. 21:21

Kaposvári diplomával a művészet világába

A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara fotográfia, képalkotás és látványtervező szakokon hirdetett pótfelvételit.

Koszorus Rita

– Várjuk azokat, akik színházi látványtervezőként szeretnének dolgozni – mondta el érdeklődésünkre Hatos Pál dékán. – A nálunk végzett hallgatók a legjobb művészeti egyetemekre kerülhetnek és folytathatják tanulmányaikat mesterképzésen. A visszajelzések alapján mindig megtalálták számításukat és olyan dolgot csinálnak, amit szeretnek és meg is tudnak belőle élni a későbbiekben.

A pótfelvételin a gyakorlati vizsga követelményeit kell teljesíteni, amelyek a kar honlapján és a felvételi tájékoztatóban elérhetőek.

A képalkotás a Rippl-Rónai Művészeti Kar új képzése két nagyon izgalmas szakiránnyal. – Az egyik szakirányon együtt van a festészet és a grafika – mondta Lieber Erzsébet, a Vizuális Intézet egyetemi docense. – A másik szakirányon pedig az állókép és a mozgókép szerepel együtt. Ráadásul a két szakiránynak vannak közös órái is.

A képzést mindenkinek ajánlják, akiket érdekelnek a hagyományos művészeti technikák vagy éppen a mozgókép bármilyen fajtája, legyen az film, videó vagy animáció. A gyakorlati órák száma magas, így garantáltan jó alapot kapnak a leendő szakemberek álmaik munkájához.

Szívesen látják a Kaposváron látványtervező szakon végzett hallgatókat bármely művészeti egyetem mesterszakán. Ráadásul a pótfelvételiben is meghirdetett képzés roppant változatos. – Ez egy nagyon szép szakma – mondta Bozóki Mara, a Színházi Intézet egyetemi docense. – Megtanulják a hallgatók a díszlet- és jelmeztervezést, de van szabás-varrás óra, dramaturgia, számítógépes dizájn, ahol 3D-ben tudják a terveket elkészíteni. Az itt végzett hallgatók színházaknál vagy a filmiparban is elhelyezkedhetnek.

A fotográfia szakra azok jelentkezését várják, akik kifejezetten fotóművészettel szeretnének foglalkozni a későbbiekben. Ez azonban ma már mást jelent, mint korábban, hiszen idetartoznak az intermediális eljárások, amelyek közös nyelve a fotó. – Ez egy művészeti képzés – mondta Károly Sándor Áron szakfelelős.

– A hozzánk érkező visszajelzések alapján a hallgatók kiállításokon való részvétele, az állami és művészeti ösztöndíj aránya magas. A végzett hallgatók nagy része szakmán belül tud elhelyezkedni később, és elég nagy hányaduk tanul tovább mesterképzésben, most már Magyarországon két helyen van erre a lehetőség az egyik pont itt van Kaposváron a Rippl-Rónai Művészeti Karon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában