algásító permetfolyás

2018.09.07. 11:30

Folyik a vegyszer a Desedába, pusztulnak a busák

A Deseda tó több pontján is algásodik a víz. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke szerint a képződményt több minden okozhatja. – Belemosódik a permettel kevert víz és sár a tóba – mondta Kozári Miklós.

Marosi Gábor

– Az a baj, hogy a környező földekről az eső bemossa a műtrágyát a vízbe. A mezőgazdászok ugyanis merőlegesen szántották fel a földeket és nem párhuzamosan, a barázdákból pedig minden víz a Desedába folyik bele. A városi rendelet egyébként szabályozza, hogyan kellene szántani, de ezt nem tartják be – hangsúlyozta Kozári Miklós.

– A meleg víz is okozhat algásodást – folytatta Kozári Miklós. – Idén volt olyan, hogy 27-28 fokig emelkedett a víz hőmérséklete. De akkor sem ez jelentei a nagy problémát, hanem a különféle kemikáliák. Olyan is előfordult, hogy helikopterről permeteztek, ekkor is került vegyszer a tóba. Azt gondolom, hogy a megoldás az lenne, ha párhuzamosan szántanának a környék földjein, valamint szikkasztó árokrendszert építenének, amit tisztítanának is – tette hozzá Kozári Miklós.

Nemcsak ez az egyetlen gond a Desedán. Idén eddig több mint 15 tonna busa pusztult el. A halak átlagsúlya 20 kiló feletti volt, de találtak 62 kilósat is az ellenőrök. – Bevizsgáltuk az esetet. Nem baktérium és nem is vírus okozta az elhullást – nyilatkozta lapunknak Kozári Miklós. – A szakértők arra jutottak, hogy a hőmérséklet esése és emelkedése miatt álltak bele az iszapba a busák. A pusztulás még tavasszal kezdődött, de a mai napig szedünk ki tetemeket a tóból. Volt olyan, hogy naponta vittek el öt köbméteres konténerben döglött busákat – tette hozzá Kozári Miklós.

A busa pusztulása a plusz munka mellett komoly anyagi kiadást is jelentett a Kaposvári Sporthorgász Egyesületnek. Számításaik szerint eddig 2 és fél millió forintba került, hogy kiszedték a tóból az elpusztult busákat és el is szállították azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában