Anonim és gyors

2018.09.10. 17:01

Ingyenes hepatitis C-szűrés lesz Kaposváron

A hepatítis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a tünetek jelentkeznek, sokszor előrehaladott a májkárosodás, májzsugor alakulhat ki.

Harsányi Miklós

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szeptember 15-én, szombaton országos szűrést szervez a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére: a rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim.

Az országban tíz helyszínen lesz, Kaposváron, a Kossuth téren 10-től 16 óráig tartják a szűrést. Melynek célja a fertőzöttek felkutatása, s hogy minél hamarabb megkezdhessék a gyógykezelést. Az egyesület tájékoztatása szerint a betegség ma már rövid terápiás kezelésekkel jól gyógyítható.

– Szakmai becslések szerint Magyarország lakosságának közel egy százalékát érintik a krónikus vírushepatitisz fertőzések – közölték. – Mivel e fertőzések évtizedekig – 20-50 év – is lappanganak, s nem okoznak jellegzetes panaszokat, a fertőzöttek nagy része nem is tud a betegségéről és a fertőzőképességéről. A hepatítis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott a májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene.

Veszélyeztettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtás intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők is. Az egyesület arra is felhívta a figyelmet: mindenképp érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában