harckocsizók

2018.09.23. 17:13

Kányák lepték le az egykori katonavárost

Második alkalommal rendezték meg az egykori katonavárosban a hajdan itt szolgált páncéloskatonák találkozóját, melyre az ország csaknem minden részéről érkeztek az egykori nagyatádi harckocsizók, vagy ahogy régen nevezték őket, „kányák”.

Györke József

Volt aki kíváncsi volt az egykori laktanyájuk területén létesített 63. bázis akadálypályára, az érdeklődők pedig látványos airsoft városharcot láthattak félszáz katona részvételével. Az ünnepélyes megnyitón Hornyák Erika alezredes elevenítette fel a katonaváros történetét, mindennapjait, majd Ormai István polgármester megnyitója után pattogó ütemre vonult be a térre a Kaposvári Helyőrségi Zenekara Major András őrnagy vezetésével.

Sokan voltak kíváncsiak arra, miként dolgoznak együtt a drogkereső kutyák gazdáikkal, az egyik eb segítségével a pénzügyőrre támadót is sikerült térdre kényszeríteni és lefegyverezni.

A Kulturális Központnál a Parlamenti Őrség mutatta be az őrségváltási ceremóniát, a kiállítótermekben pedig Czejder György, Bozó János és Fekete Attila makettjeiben gyönyörködhetett a nagyérdemű. Ezzel egy időben nyílt meg Rácz Tünde katonai fotós képeiből a katonák mindennapjairól szóló fotókiállítás.

Felhasználva egy korábbi kiadványt is, de már levéltári adatokkal és fotókkal kiegészítve mutatták be Szabó János és Höflinger József „Tata – Nagyatád” a 69. harckocsi ezred története című kiadványát, melyet sokan megvásároltak és dedikáltattak a szerzőkkel, akik korábban szintén Nagyatádon teljesítettek szolgálatot. A könyvet Preininger Ambrus ny. altábornagy egykori nagyatádi ezredparancsnok ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában