Életveszély

2018.09.12. 07:00

Nagyon rossz vicc: életeket kockáztat, aki átveri a mentőket

Évente több száz olyan eset fordul elő, amikor a hívó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, csak azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, vagy a szomszédját akarja felébresztetni.

Kovács Gábor

Durván szidalmazta a betege az egyik dél-somogyi háziorvost, az esetet maga a szakember osztotta meg velünk. Munkát akart vállalni a beteg, azonban az egészségügyi állapota ezt nem tette lehetővé, és ezért nem engedélyezhette az orvos. Erre volt a válasz a minősíthetetlen hangnem. A történtek apropóján néztünk körül: mi a helyzet a betegellátásban vidéken.

– A betegek türelmetlenek, nem bírják kivárni, hogy két óra alatt odaérjen az ügyeletes orvos egy két hete tartó panaszhoz – panaszolta a babócsai háziorvos. – Valótlant állítanak, kihívják a mentőt feleslegesen, és még arra sem veszik a fáradtságot, hogy lemondják az orvos hívását, ha közben riasztották a mentőt is. Nem egyszer érkeztem én is egyszerre a mentővel a helyszínre, és többször előfordult, hogy a beteg állapota nem indokolta még azt sem, hogy beutaljam a kórházba.

Rengeteg a felesleges mentőhívás. Dél-Somogyba a barcsi, nagyatádi, csurgói, szigetvári mentőállomásról érkezhet mentőkocsi. Általában egy eset kocsi van szolgálatban, tehát kiszámolható, hogy egy Barcs-Babócsa vagy Pécs-Barcs távolságból mennyi idő múlva érkezhet vissza ugyanez a mentő Dél-Somogyba. Ha egy derékfájás lefoglalja a mentőt, egy közben fellépő szívinfarktusos betegnek vajon mennyi esélye van a túlélésre?

Mentőt hívtak ahhoz a beteghez, aki egy hete köhögött, és vasárnap hajnali 2 órakor már nem bírta tovább. Olyan is előfordult, hogy egy hetes darázscsípéshez hívták ki a háziorvost, mert nem akart elmúlni a piros folt.

– Nap mint nap találkozunk indokolatlan hívásokkal, mert fegyelmezetlenek a betegek – állította Németh Anna, Magyaratád és Patalom háziorvosa. – Ugyanez tapasztalható az összevont ügyeleten is. Ennek oka részben az emberek egészségügyi kultúrájának hiánya, illetve az önzőségük. Minden hívásra kimegy az orvos vidéken, mert egy kis faluban jobban odafigyelnek mindenre az emberek, és a lelkiismeretünk miatt komolyan veszünk minden hívást. Az emberek hozzáállásán kéne változtatni, hiszen a szolgáltatások színvonala mindenütt megfelelő.

Havi 20-30 büntetéssel végződő hívás

Évente több száz olyan eset fordul elő, amikor a hívó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, csak azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, vagy a szomszédját akarja felébresztetni.

– A mentőszolgálat havonta átlagosan húsz-harminc ilyen vaklárma esetében kezdeményez rendőrségi eljárást, amelyek egy része büntetéssel végződik – felelte kérdésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. – Sokszor előfordul, hogy a kivonuló mentők nem találnak beteget a helyszínen. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a bejelentő nem várja meg a mentőket a „beteg” mellett, akiről kiderül, hogy például csak túl sokat ivott, pár percre lepihent, majd jobban lett és hazament. Az ilyesmit nem szankcionáljuk, hiszen a bejelentő jó szándékkal telefonált.

– A rosszindulatú riasztások mintegy harminc-ötvenezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de légimentés esetén a költségek sokszázezer forintra is rúghatnak – tette hozzá Győrfi Pál. – Az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek. Ha a mentőkocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá.

Győrfi Pál hozzátette: ha beérkezik a mentőkhöz egy segélyhívás, a mentésirányító a bejelentőtől kapott információk alapján hozza meg döntését. Az új mentésirányítási rendszerben ezt kikérdezési protokoll segíti és teszi objektívvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában