indulat

2018.09.19. 17:30

Ráfaragnak a rosszindulatú betelefonálók

A mentők havonta átlagosan 20 vaklárma miatt kezdeményeznek rendőrségi eljárást: volt, aki azért riasztotta ok nélkül az egységet, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, más a szomszédját akarta felébreszteni.

Harsányi Miklós

A mentőszolgálat megyénkben évente közel 55 ezer telefonhívást kap. Havonta átlagosan hússzor rendőrségi eljárást is kezdeményeznek, mert feleslegesen tárcsázzák őket. Ezért a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy kizárólag valós veszély esetén tárcsázzák a 112-es segélykérő vonalat.

– Ha beérkezik a mentőkhöz egy segélyhívás, a mentésirányító a bejelentőtől kapott információk alapján hozza meg döntését – tájékoztatott Bodnár Szandra, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa. – Az új mentésirányítási rendszerben döntését már úgynevezett kikérdezési protokoll segíti és teszi objektívvá. A felelősség óriási, de felelősséggel nem csak az adott betegért tartozunk, hanem a következő, esetleg súlyosabb betegért is, akikhez esetleg később érhetünk ki, ha a mentőegységet előtte indokolatlanul küldtük máshová.

Évente több száz olyan eset fordul elő, amikor a hívó kifejezetten rossz szándékkal telefonál. Sokszor előfordul az is, hogy a kivonuló mentők nem találnak beteget a helyszínen.

– Ennek legtöbbször az oka, hogy a bejelentő nem várja meg a mentőket a „beteg” mellett, akiről kiderül, hogy például csak túl sokat ivott, pár percre lepihent, majd jobban lett, s hazament – tudtuk meg az OMSZ munkatársától. – Ezt nem szankcionáljuk, hiszen a bejelentő jó szándékkal telefonált. A rosszindulatú riasztások mintegy 30-40 ezer forintos felesleges kiadást okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben – például légi mentésnél – a költségek sok százezer forintra is rúghatnak.

Bodnár Szandra kitért rá: az anyagi kár csak egy tényező. Akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek a rosszindulatú bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá.

– Az Országos Mentőszolgálathoz tavaly több mint 1,7 millió segélyhívás érkezett, s mentőegységeink több mint 1,1 millió esetet láttak el – közölte. – Somogyba mintegy 55 ezer segélyhívás érkezik évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában