Valami talán félresiklott

2018.10.03. 09:00

A helyiek értetlenül állnak a szennai helyzet előtt

Valami félresiklott a közösségben, csupán ennyit mondott az egyik távozó képviselő, akinek a döntése miatt feloszlatta magát a képviselő-testület Szennán. Új választásokat kellett kiírni, mert hárman nem tudtak együttműködni a polgármesterrel.

Kovács Gábor

– Csak délután nyit ki – tájékoztatott készséggel a bezárt italkimérőről Bogdán Tibor, aki a kocsma udvarán éppen kartonpapírokat kötözött össze ottjárttunkkor. – Szomorú, hogy ez történt – jelentette ki határozottan érdeklődésünkre a férfi, amikor a testületi váltásról faggattuk. – Salamon Gyula már a második ciklusát töltötte polgármesterként. Nagyon jó és közvetlen embernek tartom, sokat tett a faluért, ezért tiszteljük.

– Biztos megvolt ennek az oka, de nem firtatom: nem idegesítem magam, mert szívbeteg vagyok, most műtöttek – felelte kérdésünkre egy másik, éppen arra járó kerékpáros. Egy másik biciklis viszont már sokat töprengett a témán. – Eddig nem hallottam arról, hogy ne jöttek volna ki egymással, hiszen együtt utaztak Erdélybe testületileg – jegyezte meg az ősz, borostás férfi, aki gyermekkora óta ismeri a polgármestert.

Autóval érkezett a postára egy fiatal férfi, hogy a csekkjeit befizesse. Neki is van véleménye. – Személyes okokra vezethető vissza a váltás, de incidensről nem tudunk – mondta Péter. – A képviselők azt mondták, bizalomvesztés történt...

Egy másik fiatal férfi a gyermekéért jött az óvodába. – Nem tudtak együttműködni – vélte Kátai Róbert. – A távozó képviselők azt állították, hogy több időt kellett volna szánni a projektek előkészítésére, és a döntések előtt időben akarták látni a dokumentumokat.

Egy másik járókelő is azt hallotta, hogy nem volt megfelelő az információ áramlása a képviselők és a polgármester között.

A testület feloszlatása után megkerestük Salamon Gyulát, aki értetlenül állt a történtek előtt, mert szerinte, ha véleménykülönbségekkel ugyan, de tudtak együtt dolgozni. Felhívtuk a három távozó képviselő egyikét, Pósa Rolandot, aki azt közölte, hogy nem kívánnak nyilatkozni. Annyit azonban hozzátett: valami félresiklott a szennai közösségben, de a kistelepülésen belül akarják tartani a problémát. A választásokat december másodikára írta ki helyi választási bizottság.

Megkérdeztük, mi a szennaiak véleménye a történtekről?

Somogyvári Lászlóné: – Értesítőt kaptunk a történtekről, így derült ki a számunkra, hogy probléma van a polgármester és a testület között. Csalódott vagyok, a felálló képviselők igazán megvárhatták volna azt a kevés időt, ami az önkormányzati választásokig hátra lett volna.

Ádám Károly: – Csodálkozom ezen az egészen, és nem tudom, mi lehet a szakítás hátterében. Salamon Gyula már régóta polgármester, bár én csak két éve lakom a faluban. Helyi ellentétekről nem tudok. Azért is vonzó számomra ez a település, mert békés, szép a zselici táj.

Bogdán Ibolya: – Most költöztünk ide, nem foglalkozom politikával. Nem tájékozódtam arról, mi történt a polgármester és a képviselők között. Budapestről jöttem, örülök, hogy nagymamaként a családom mellett lehetek. A legidősebb unokám 14, a középső 12, a legkisebb 6 éves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában