bértárgyalások

2018.10.28. 15:30

Tizenöt százalékos béremelést akar a szakszervezet

Az idei somogyi bértárgyalások során már meghatározó szerepet játszik az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány. Nem hagyható ugyanis figyelmen kívül, hogy némely cég már most egymás elől vadássza el a dolgozókat. Az előzetes megbeszélések húsz nagyobb cégnél már lezajlottak. Az érdekvédők 15 százalékos béremelést tartanának elfogadhatónak.

Harsányi Miklós

A 15 százalékos béremelés eléréséhez azonban a szakember szerint a korábbiaknál is fontosabb lesz, hogy egy szakszervezeti vezető legyen egyszerre kicsit diplomata, gazdasági szakember és pszichológus is. A Vasutasok Szakszervezete 15 százalékos béremelést kér 2019-ben, csakúgy mint a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Somogyban már több mint 20 cégnél lezajlottak az előzetes megbeszélések.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke azt mondta, az átlagosan 15 százalékos bérnövekedésen kívül 2019-ben indokoltnak tartják, hogy a bérfejlesztés legalább három százalékkal haladja meg a garantált bérminimum-emelést. A MÁV-csoportnál közel 38 ezer vasutas dolgozik, a munkaerőhiány országos jelenség, ezért is van szükség az érdemi béremelésre. – A kafetéria nettó értékének megőrzését is fontosnak tartjuk – mondta Meleg János. Hozzátette: mindent meg kell tenni a meglévő dolgozók megtartása, illetve az utánpótlás biztosítása érdekében.

A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek Somogyban 62 alapszervezete van, s a bérmegállapodás eredménye közel 30 ezer embert érint. Svajda József, a megyei szervezet vezetője azt mondta: az előzetes megbeszélések már 20 nagyobb cégnél lezajlottak.

– Tizenöt százalékos bérfejlesztést akarunk 2019-ben – mondta Svajda József. – Összesen 18 ágazatban vagyunk jelen, a fémipartól kezdve a feldolgozó- és élelmiszeriparon át a közlekedésig képviseljük a dolgozók érdekeit. Szerintem a legnagyobb csata a kommunális szolgáltatásban várható, de tagtársaim felkészültek a több fordulós egyeztetésre: lényeg, hogy a munkások javát szolgálja a béremelés. Mindannyian döntőnek tartjuk, hogy mindenhol rendezettek legyenek a munkaviszonyok.

Svajda József kiemelte: a helyi alapszervezetek várhatóan még októberben eljuttatják igényüket a cégvezetésnek, s előreláthatóan december elején már körvonalazódnak a 2019-es bérfejlesztési lehetőségek. Mindenesetre támpont lehet, hogy egyes, nem hivatalos értesülések szerint jövőre mintegy 150 ezer forint lehet a minimálbér szemben az idei 137 ezer forinttal, míg a szakképzett dolgozók bérminimuma – a 2018-as 180 ezer 500 forint helyett – elérheti a 205 ezer forintot.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője azt mondta: Somogyban az utóbbi években kedvező változás tapasztalható bér-ügyben. Az átlagkeresetek növekedésével az országos lista utolsó helyeinek egyikéről előrébb lépett megyénk, s Zalát és Baranyát is megelőzve a 13. helyre jutottunk.

– Országos jelenség a munkaerőhiány, amelynek hatása megyénkben is érezhető – emelte ki Svajda József. – Ez a tény meghatározó szerepet játszik bértárgyalások során: számos somogyi cég ugyanis már most egymás elől vadássza el a dolgozókat, de akad olyan vállalkozás, amelyik több száz kilométer távolságban keres targoncást, gépbeállítót és villanyszerelőt. Egy biztos: érdekvédő kollégáim nyugodtak, türelmesek, nem érdemes velük emelt hangon beszélni, a tárgyalások során úgyis következetesen képviselik az álláspontjukat.

Svajda József szerint nem árt, ha egy szakszervezeti vezető egyszerre kicsit diplomata, gazdasági szakember és pszichológus is. S ami döntő: legyen kötélből az idegük. Nyugalomra és kitartásra egyaránt szükség van, az előzetes várakozások alapján általában 2-3 fordulós bértárgyalásokra van kilátás, ám már előre borítékolható, hogy néhány cégnél 4-5 alkalommal ülnek tárgyalóasztalhoz a cég vezetői és a szakszervezet képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában