régi történet

2018.11.24. 15:30

Újlakon a blues királya – háromezer katonának zenélt B. B. King

Aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy ott lehetett, biztosan soha nem felejti el azt a napot, amikor a blues királya B. B. King koncertet adott Kaposújlakon.

Sonline

Ezúttal egy olyan régi történetet elevenítünk fel, mely minden bizonnyal pirosbetűs ünnepként került be a hazai blues-rajongók naptárjába. A blues királya B. B. King 1996 július 27-én ugyanis zártkörű koncertet adott Kaposújlakon.

Több mint háromszáz fellépés, rengeteg nagylemez és – a többi díj között – Grammy-díj is fémjelezte a világhírű amerikai bluesénekes, -gitáros és zeneszerző, Riley B. King pályafutását.

A The Beale Street Blues Boy becenevet még lemezlovasként kapta a világhírű bluesgitáros, aki a Magyarországon állomásozó amerikai katonák előtt lépett pódiumra. Az a mintegy háromezer katona és amerikai polgári alkalmazott hallgathatta a Missisipi vidékéről származó legendát, aki a Közös Törekvés Hadműveletet és a NATO békefenntartást támogatta.

A Somogyi Hírlap akkori beszámolója szerint a sors fura fintora volt, hogy Vetta L. Stanley őrmesternek Texasból Magyarországra kellett jönni ahhoz, hogy a világ legnagyobb blues legendáját, B. B. Kinget élő koncerten meghallgathassa. Társa, Penn Jay a Virginiai-szigetekről érkezett az IFOR kötelékébe és éppen olyan kíváncsian várta a blueskirály produkcióját, mint azok a katonák és polgári alkalmazottak, akik a kaposújlaki sátorváros szabadtéri koncertjén tolongtak.

A taszári sajtóközpontban államfőknek kijáró tisztelettel fogadták Riley B. Blues Boy Kinget. – Hatalmas utazótáskájából megannyi B. B. King-ereklyét: gitárkitűzőt, szív alakú pengetőt és sztárfotótokat varázsolt elő az amerikai katonáknak – írta a Somogyi Hírlap. – A USO (United Service Organization) elnöke hangsúlyozta: a szervezet békés időszakokban és konfliktushelyzetekben egyaránt programokkal segíti az USA hadseregének katonáit. A szponzorok jóvoltából a tervezett egy helyett, 1995 decembere óta két show-műsort küldhetnek havonta a Balkánon állomásozó katonáiknak. B. B. King kaposújlaki koncertje is ennek a programnak a része.

– A blues királya, aki dj-ként is szórakoztatta az amerikai rádióhallgatókat, humorral fűszerezett válaszaiban fölvillantotta életútjának legfontosabb állomásait – írta tudósításában a Somogyi Hírlap. – Kedves gitárjának, Lucille-nek történetét az amerikai katonák is nagy érdeklődéssel hallgatták.

A Somogyi Hírlap kérdésére, hogy a blues mint életérzés és zenei műfaj, milyen küldetést hordozhat a XXI. században, így válaszolt: A blues, a legelterjedtebb zenei műfaj az USA-ban: egy kis jazz, egy kis rock and roll, egy kis soul. Számos ember ezzel tiltakozik, de a blues óvatosságra is int. Ezzel a kifejezésmóddal sok kérdésre választ adhatunk. Lehet, hogy nem oldódnak meg azonnal a dolgok, de üzenni kell. Üzenni kell a szeretetről, a boldogságról, az otthonról, a békéről és a világról... A blues-nak küldetése van, sohasem halhat ki a világból.

Álmában érte a halál

Hosszú évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett, kiszáradás miatt is kezelték. Álmában érte a halál Las Vegasban, 2015. május 14-én.

Ezek is érdekelhetik