Közgyűlés

2018.12.06. 19:59

Kaposvár vezényli le hat város szövetségét

Európában is egyedülálló fejlesztést jelentett be Szita Károly, Kaposvár polgármestere a csütörtöki közgyűlésen. Kétéves előkészítő munka után foghat össze hat dunántúli város.

Kovács Gábor, [email protected]

Közösen oldhatják meg majd az általuk termelt energia tárolását, amivel kereskedni is fognak. A hat város: Kaposvár, Veszprém, Nagykanizsa, Dunaújváros, Tatabánya és Zalaegerszeg közösen adta be a pályázatát, amelyre az EU-tól egymilliárd forintot kapnak, de később ezzel 60 milliárd forintos beruházási tőke érkezhet a térségbe. Szita Károly a közgyűlésen azt mondta: mivel a Magyar Fejlesztési Bank áll a beruházás mögött, mindez egy fillérjébe sem kerül a városnak, ám rengeteg megtakarítást hozhat. Másfél év múlva valósulhat meg, amikor napelemeket helyezhetnek el, ehhez átalakítják az épületeket.

A képviselők elfogadták a város környezetvédelmi programját is a közgyűlésen, amely 2030-ig tartalmaz programokat, tűz ki célokat, jelöl meg beruházásokat. Szita Károly ezt értékelve kijelentette: az eszközeik maximális kihasználásával mindent megtesznek a kaposváriak egészségéért. Bár a képviselők minden előterjesztést egyhangúlag elfogadtak, mégis kisebb vita bontakozott ki az ingyenes tömegközlekedés lehetőségének kidolgozási módjáról. Az ellenzéki képviselőket foglalkoztatja a kérdés, hogyan lehetne hosszú távon vonzóvá tenni a közösségi közlekedést.

Szita Károly polgármester végül a vitát úgy zárta le: felesleges emiatt átírni a város mobilitási tervét, hiszen minden attól függ, hogy a következő eu-s ciklusban mennyi támogatást kaphatnak majd erre a célra.

Visszaéltek a parkolóbérlettel

Módosította a közgyűlés a fizetőparkolók rendjéről szóló rendeletet Csillag Gábor jegyző előterjesztésére csütörtökön. Azt tapasztalták ugyanis, hogy az évesbérlet-vásárlók körében az utóbbi időben többször előfordult, hogy csereautóra, illetőleg gépjárműcserére hivatkozva sűrűn kérték a forgalmi rendszám módosítását a korábban megváltott parkolóhelyre. Ennek indokoltságát azonban a hatóságnak nem áll módjában ellenőrizni, ezért ez visszaélésre ad lehetőséget. Ezért javasolta a jegyző az éves parkolóbérlethez regisztrált forgalmi rendszám érvényességi időn belüli megváltoztatásának egyetlen alkalomra történő korlátozását.

Az előterjesztést elfogadta a közgyűlés.

Fában jön majd a rezsicsökkentés

Sürgetjük, hogy a rezsicsökkentésben eddig nem részesültek, vagyis a fával fűtők mihamarabb kapják meg kompenzációként a nekik járó természetbeni juttatást. Ezt válaszolta Szita Károly Kováts Imre (DK) kérdésére, mert a képviselő arról érdeklődött, hogy hozzájárul-e az önkormányzat a szállítási költségekhez, s hogy áll a fa kiosztása. Kiderült, hogy az országosan meghatározott családonkénti 12 ezer forintból 0,4 köbméter fa jut az igénylőknek. Az önkormányzatnál keményfára pályáztak, s arról döntöttek, hogy hasogatva szeretnék majd kiszállíttatni. A fuvarossal már megállapodtak, de a fára sajnos nagyon magas árajánlatokat kaptak a fakereskedőktől, ezért jött ki ennyi köbméter a számítások szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában