Boráldás

2018.12.27. 19:26

Nem maradt el a János-napi boráldás

Az idén is megtartották a János-napi boráldást Balatonlellén, sokan összegyűltek, hogy őrizzék a hagyományt, s a tapasztalatokat is megosszák egymással.

Gy. Zs.

Közel húsz borászat vitte el újborait a balatonlellei katolikus templomba csütörtökön. A régi néphagyomány úgy tartja, hogy a megszentelt, megáldott bornak nagy ereje van. Például, ha a megszentelt borból hazavisz a gazda, majd ráönti a hordókra, egészséges marad a benne lévő bor.

 

Pócz József, a Balatonlellei Hegyközség elnöke, a program egyik szervezője elmondta: jól sikerültek az idei borok, nagyon jó évjáratról beszélhetünk. – A fehérborok kimondottan illatosak, gyümölcsösek és frissek, de ez hasonlóképpen elmondható a rozéborokról is – mondta a hegyközség elnöke. – A vörösborok is igazán jól sikerültek, szép, érett szőlőt szüreteltünk. Ezzel együtt nagyon szép a vörösborok színanyaga, s gazdag beltartalmi értékük van.

A hagyományos boráldást követően egy állófogadáson kóstolták meg egymás idei borait, s mondták el véleményüket a borosgazdák Balatonlellén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában