vendégváró

2018.12.21. 20:00

Vásárlás helyett pancsolni jönnek a horvátok

Jelentősen átalakult a a barcsi határátkelőhely forgalma az elmúlt években. Ma már nincs olyan bevásárlóturizmus, mint húsz éve. De a turisták előszeretettel csobbannak a barcsi gyógyvízben.

Koszorus Rita

Gyakran érkeznek horvát vagy éppen német rendszámú személyautók, kisteherautók a barcsi átkelőhöz Horvátország felől. S ugyanez igaz a Magyarországról érkezőkre is. Nem tartozik a legfrekventáltabb átkelők közé, de azért szép forgalmat bonyolít így is. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint kiegyenlített a be- és kilépő forgalom.

A legjelentősebb személyforgalom pedig májustól egészen októberig bonyolódik. Ez pedig nem véletlen, mert nagyon sokan érkeznek a határ túloldaláról a Barcsi Gyógyfürdőbe. Erről korábban Lipics István beszélt lapunknak. Akkor elmondta: az idei nyáron a vendégek negyven százaléka horvát volt. Déli szomszédaink azonban nem csak nyáron kedvelik a Dráva-menti várost. – Tőlünk mindössze 15 kilométerre található Verőce – mondta Lipics István, fürdővezető. – Volt egy régi uszoda a városban, de azt elbontották, ezért jelentősen megnőtt a Horvátországból érkező forgalmunk. Főként, hogy a verőcei önkormányzat ingyenes buszt is indított Barcsra. Így nagyon sokan érkeztek a kedvezményes időszakban.

Lipics István hozzátette: szinte nincs olyan nap, hogy ne lépnének be horvátországi turisták a komplexumba. – Van egy akciónk: a szuper szerda, ilyenkor jönnek csoportosan is Bjelovárról, Verőcéről – mondta a barcsi fürdő vezetője. – Most az egyik verőcei általános iskolából is egy nagyobb csoport, ők nálunk tartják az úszóversenyüket.

Egész évben jelen vannak a horvát turisták, sőt van sok olyan, akinek bérlete van. Ráadásul, ha csoportok jönnek, ők a csobbanás előtt a Sétatéren vásárolgatnak is.

Ezzel kapcsolatban Kocsis Tibor, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ barcsi irodájának vezetője azt mondta: ma már nincs olyan dömping, mint két évtizede. – Ahhoz képest ez elenyésző – mondta Kocsis Tibor. – Ha eljönnek, akkor mazsoláznak az üzleteik ajánlatai között. Az áruházakba nem célirányosan mennek, hanem keresik az olcsóbb árukat. Gyakran számológéppel vagy telefonnal számolgatnak, hogy érdemes -e az adott árut megvenni.

Kocsis Tibortól megtudtuk: az érem másik oldala sem más. A horvát üzletekben is csak egy-két termék olcsóbb, mint idehaza. Ezért nem jelentősebb a kimenő forgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában