hátrányból előny

2019.01.15. 17:30

Megtanulják hogyan kell jónak lenni

Itt mindig van ölelés és szeretet. Ez olvasható a nagybajomi karrierpontban kifüggesztett házirendben. A kisvárosban az Alternaiv Ifjúsági és Kulturális Egyesület Nagylány projektjében hátrányos helyzetű fiatalokat segítenek a felnőtté válás útján.

Andricz Gabriella

Kamaszlányok igyekeznek iskola után a nagybajomi Család és Karrierpontba, amit mára már második otthonuknak tekintenek. A kisváros művelődési házában egy sikeres projektnek köszönhetően elhivatott pedagógusok várják őket, akik meghallgatják minden gondjukat, és segítséget nyújtanak nekik a bajban. Az Alternaiv Ifjúsági és Kulturális Egyesület Nagylány projekt elnevezésű programjában húsz 10-18 év közötti hátrányos helyzetű lány részesül támogatásban.

Szél Petronella, a projekt szakmai vezetője elmondta, a két évig tartó program célja, hogy a kamasz lányokat segítse a felnőtté válás útján, erősítve bennük a helyes szemléletmódot, a célorientált magatartást. Itt mindig van ölelés és szeretet– olvasható a karrierpontban kifüggesztett házirendben. – S ez így is van – fűzte hozzá a szakmai mentor –, hisz enélkül nem megy. A bizalom, a megértés, a támogatói légkör a legfontosabb, amelyből sok esetben kevés jut otthon a fiataloknak. Amellett, hogy megpróbálunk választ adni a fiatal lányok problémáira, olyan témák köré csoportosítjuk a foglalkozásokat, amelyek nagyon komolyan érintik őket.

Így egyebek mellett önvédelmi ismeretekről beszélgetnek, áldozattá válást megelőző tréningen vettek részt, a felelősségteljes magatartás kialakítását elemezték, a bántalmazás megelőzéséről kérdezhettek szakembertől. Ezen kívül példaértékű életutakkal ismerkedhetnek meg roma származású nagybajomiak beszámolóiból. – Egy pozitív életforma kialakítása a célunk – tette hozzá Szél Petronella –, amit úgy szoktunk elmagyarázni a lányoknak, hogy ők most még csupán bebábozódott kis lények, és itt megpróbálunk közösen szárnyakat növeszteni nekik, hogy két év múlva, ha kirepülnek innét, szabadon és könnyedén szárnyaljanak a kitűzött cél felé, tudják, hol a helyük az életben. S mindehhez szorosan hozzátartoznak a közösen átélt élmények is, legyen az kreatív foglalkozás, sütés-főzés, vagy épp kirándulás.

– A balatonedericsi Csodabogyó barlangban is jártunk, ahol egy szűk résen kellett átbújnom – mesélte élményét a nyolcadikos Orsós Mirella. – Azt hittem nem fog sikerülni, de minden erőmet összeszedve átmásztam rajta. Azóta tudom, hogy a nehéz dolgok is megvalósíthatók, ha pozitívan állunk hozzá, és nem adjuk fel.

A hatodik osztályos Madarász Mercédesz azt mondta, ő azt tanulta meg, hogy kell jónak lenni. – Mindig azt mondták, hogy rossz vagyok, de nem értettem, miért – mesélte –. Amióta ide járok, tudom, hogy mit csinálok rosszul.

– Amikor aranygaluskát sütöttünk, az volt a legjobb – emlékezett vissza a szintén hatodikos Hajdu Jázmin, aki a társaság és a hangulat miatt szeret a művelődési házba járni. – Jókat lehet beszélgetni, és a barátokkal együtt tölteni az időt.

Megtudtuk, hogy a tanulási nehézségek és problémák leküzdése is fontos célja a programnak, mindehhez a motiváció megteremtése az egyik legfontosabb, amelyben a program mentorai szintén segítséget nyújtanak. A helyi közösségek, civil szervezetek is aktívan részt vállalnak a programban egy-egy érzékenyítő foglalkozással, csakúgy mint a helyi általános iskola, a Roma Önkormányzat, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ helyi tagintézményének tanárai, a Kékmadár Gyermekotthon és a Kolping Szakközépiskola. Közös céljuk, hogy hogy a helyi kisebbség a jövőben megtalálja a helyes útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában