2019.01.23. 16:00
Támogatásból elevenítették fel a hagyományt
Egy régi hagyomány felelevenítésére kaptak lehetőséget a nagybajomiak a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Somogy Megyei Igazgatósága által elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően.
Az „Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanítása” elnevezésű pályázat keretében a grillázskészítés alapjaival ismerkedhetnek a jelentkezők egy intenzív tanfolyam keretében havi egy alkalommal öt hónapon keresztül. – Térségünkben korábban elképzelhetetlen volt egy-egy lakodalom vagy keresztelő grillázs vagy más néven pirítottdió-torta nélkül – mondta el Kovácsné Lovász Henrietta, az NMI megyei igazgatója. – Készítettek kosarakat, szíveket, hintót, galambokat vagy épp húsvéti bárányokat.
Ma már egyre kevesebben, néhány idős nagybajomi ismeri csak a fortélyokat. Pedig a helyi adottságok megfelelőek a képzésre, a művelődési házban kialakított konyha ad otthont a programnak, ahol Deákné Győrmárton Rita, kaposvári mestercukrász szakoktatótól leshetik el az érdeklők a mesterség alapjait.
– Mindig érdekeltek a kreatív dolgok, a gyermekeim pedig édesszájúak, ezért is jelentkeztem a képzésre – mondta el Bácsai Györgyi, a program egyik résztvevője. – Emellett egy jó csapatban dolgozhatunk, jobbnál jobb ötletek születnek, és a család is mindig örül a kézzel készült finomságoknak. Legutóbb mézgrillázs bonbonnal leptem meg őket. Az alaprecept nem túl bonyolult, olvasztott, karamellizált cukorba mézet és kandírozott gyümölcsöt tettünk, majd csokiba forgattuk. Itt nagyon fontos a kézügyesség, hiszen gyorsan kell formázni a forró anyagot, ami sok gyakorlást is igényel.
A tanfolyam nem titkolt célja, hogy mindenkinek kialakuljon az egyéni stílusa is, hogy miképp adagolja a cukrot a lábosba, mekkorára vágja a diót, mennyire pirítja sötét színűre, és hogyan díszíti a kész formát. – Így volt ez régen is, a készítők felismerték a másik munkáját a színéről, a dió méretéről, vagy a díszítésről – mondta Kovácsné Lovász Henrietta.