hiányszakma

2019.02.23. 11:30

Hiányoznak a kántorok a somogyi gyülekezetekből

Kevés a kántor Somogyban. Vannak olyan települések, ahol egyáltalán nincsen, de olyan is, ahol helyettesítő szolgál. Az általunk megkérdezettek szerint képzésekkel és közalkalmazotti státusszal lehetne enyhíteni a problémán.

Marosi Gábor

Több mint tíz éve szolgál különféle gyülekezetekben Burprich Bence. A hetesi fiatal zeneiskolában tanult zongorázni, édesapjától pedig az orgonálás alapjait leste el. Bence édesapja is több gyülekezetben szolgált, egy idő után azonban átvette tőle a stafétabotot.

– Vasárnap fél kilenckor kezdem a zenei szolgálatot – mondta Burprich Bence. – Mezőcsokonyán a református gyülekezetben orgonálok. Az istentisztelet után visszajövök Hetesre és fél tízkor kezdek a református templomban. Ezután átmegyek Kaposmérőbe, ahol 11 órakor kezdődik az istentisztelet. Délután valamennyit pihenek, majd fél 3-kor a saját metodista gyülekezetemben orgonálok. Nagyon szívesen járok minden vasárnap a környék településeire. Azt gondolom, hogy enélkül nem érdemes felkelnem és amíg időm engedi addig szolgálom a közösségeket – tette hozzá Burprich Bence.

De nemcsak Mezőcsokonyán, Hetesen és Kaposmérőben oldják meg így a kántori feladatot. Több somogyi templomban ugyanis a helyi énektanár, aki tud zongorán játszani, ő ül be a harmónium mögé és kíséri a gyülekezetet. – A kántorhiány nem új keletű probléma – fogalmazott Kutasiné Molnár Boglárka, református lelkipásztor. – Mi úgy örököltük ezt a helyzetet, ami az 1950 évekig nyúlik vissza, amikor elvesztettük a kántor tanítókat. Abban a korszakban ugyanis megszűntek az egyházi iskolák, addig azonban szinte mindenhol a tanító volt a gyülekezet kántora. De sajnos a kántorképzés is megtorpant és odáig jutottunk, hogy a kiöregedett kántorok helyére nincsen, aki beálljon és vállalja a szolgálatot.

– Sok hangszer tönkrement – folytatta a lelkipásztor. – A kántorok elvesztésének a másik következménye, hogy több orgona állaga is megromlott és nagyon sok hangaszer tönkrement, mert nem játszott rajta senki. A kántorhiány inkább a kisebb településeken probléma, a nagyobb falvakban és városokban megoldott. Azt gondolom, hogyha kihasználnánk a nagybajomi zeneiskola adta lehetőséget és a Somogyi Református Egyházmegye csinálna egy kántorképzőt, az egy megoldás lehetne a problémára. Pápán nyáron működik egy háromhetes intenzív kántorképző, de Somogytól az messze van és nem nagyon járnak el oda a gyerekek – hangsúlyozta Kutasiné Molnár Boglárka.

Ahány pap, annyi kántor

A Kaposvári Egyházmegyében mintegy 110 olyan embert tartanak nyilván, akik tudnak orgonán játszani. Közülük negyvenen aktív kántorok és rendszeresen szolgálnak miséken, temetéseken. Szili Zoltán egyházmegyei zeneigazgató szerint az lenne az ideális, ha legalább annyi kántor lenne, mint ahány aktív pap van, mert akkor mindenhol lenne, aki ellátná a zenei szolgálatot. A reformátusokhoz hasonlóan a katolikusoknál is a falvakban jelentkezik a kántorok hiánya. Sok helyen azonban próbálnak törekedni arra, hogy legalább a vasárnapi misén orgonáljon valaki. Szili Zoltán már régóta küzd azért, hogy a kántorokat ugyanúgy ismerjék el, mint a tanárokat és kapjanak például közalkalmazotti státuszt. Ez megkönnyítené az egyházközségek dolgát is, mert több helyen nem tudják megfizetni a kántort – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában