Iskolabusz

2019.02.06. 17:00

Nem egy átlagos iskolabusz, hanem a családok segítője

A tankerület és az önkormányzat összefogásával tudta lecserélni a régi iskolabuszát a Bárczi Gusztáv EGYMI. A 76 millió forint értékű, speciális jármű szerdán megérkezett a gyógypedagógiai intézménybe.

Kovács Gábor, [email protected]

Az új busz napi rendszerességgel szállít majd enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos, autista, mozgássérült, köztük halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket. Így a tanulók hozzájutnak majd az állapotuknak megfelelő fejlesztésekhez. Ezek a gyerekek a tömegközlekedést nem, vagy csak kísérővel használhatják, az új busszal azonban biztosítható az óvodába, iskolába járásuk.

A régi busz félmillió kilométert futott és 22 évet szolgált, megérett a cserére, emlékeztek az ünnepélyes kulcsátadón. Egy régi álom valósult meg a buszbeszerzéssel, mondta Stickel Péter, kaposvári tankerületi igazgató, hiszen hosszú évekkel korábban megkezdték a tervezést.

Megérdemli a segítséget a Bárczi, mert komoly szakmai munkát végeznek, hangsúlyozta köszöntőjében Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese. Utalt arra, hogy az évtized legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik az országban, amelyben 3,3 milliárd forintos keretösszegre pályázhattak az oktatási intézmények. A Bárczit is ebből segítették, de a kaposvári tankerület is hozzájárult a költségekhez. Az önkormányzat ötmillió forinttal támogatta a buszvásárlást.

– Ez a busz szimbóluma annak, amit a városunkról és önmagunkról gondolunk, mert Kaposváron mindenki egyformán fontos – mondta az átadáson Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik fogyatékossággal élőkkel foglalkoznak a megyeszékhelyen.

– Ez nem egy átlagos iskolabusz, hanem egy olyan közlekedési eszköz, amely 300 gyermek családjának az életét könnyíti meg – fogalmazott Benczéné Csorba Margit, a Bárczi főigazgatója. Ezeken a diákokon kívül az integrációban részt vevő még 400, speciális nevelési igényű gyermeket is szállít majd a busz programokra. Reggel a Bárcziba és délután hazaviszi a tanulókat, de a gyerekek a busz nélkül nem juthatnának el fogorvoshoz, orvosi vizsgálatokra vagy éppen a játszótérre. Már meg is kezdték egy buszos kirándulás tervezgetését a diákok, akik dallal és rajzokkal köszöntötték az új autóbuszukat, és búcsúztatták a régit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában