fejlesztések

2019.02.24. 11:30

Speciális nyomtatót és marógépet kapnak a somogyi diákok

A Kaposvári Szakképzési Centrum az idén kiemelkedően magas összeget, csaknem 900 millió forintot fordít fejlesztésre: megszépülnek az iskolák, s robotkart, 3D nyomtatót és marógépet is vásárolnak. Az intézmény 11 középiskolájában csaknem 6000 diák tanul, 23 ágazatban 53 szakmát oktatnak, s márciustól új nyelvi képzés indul.

Harsányi Miklós

– Mindenhol azt akarjuk, hogy modern, kultúrált iskolai környezet fogadja diákjainkat – mondta Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója. – Ehhez feltétlenül szükség van az épületek korszerűsítésére és a fejlett technológiára, ezért a korábban elindított beruházásokat 2019-ben folytatjuk.

A kaposvári Lamping József építőipari szakgimnáziumban a villamosenergia-hálózatot újítják fel 88 millió forintért, a Széchenyi István kereskedelmi szakközépiskolában kicserélik a nyílászárókat és a régi konvektorok helyett modern fűtésrendszert alakítanak ki. A Noszlopy Gáspár közgazdasági szakgimnázium B-szárnyát is érinti a korszerűsítés: a 40 millió forintos program során gondoskodnak az épület szigeteléséről, s nyílászárókat cserélnek ki, s Szent Imre utcai épületnél – 20 millió forintért – is új ablakokat kívánnak beépíteni.

A Gépész egy közösségi térrel gyarapodik, s elkészült a Digitális Közösségi Alkotóműhely, ahol a számítógépeken kívül lézervágó és 3D nyomtató is helyet kap, a fejlesztés értéke meghaladja a 40 millió forintot. A létesítményt előreláthatóan egy hónap múlva adják át. A műhely pályaorientációs célokat is szolgál, a végzős általános iskolások egy-egy foglalkozáson bepillantást nyerhetnek a szakképzés rejtelmeibe.

Tabon is folytatódik az értékteremtő munka: az önkormányzat jóvoltából a Rudnay középiskolát kívül felújítják, mely modern nyílászárókat kap, s a fűtést is rendbe teszik a kivitelező cég munkatársai, míg a KSZC mintegy 57 millió forintot fordít egyebek mellett a padlózat cserére és a tornaterem korszerűsítésére. S a nagyatádi szakképző szakács és pincér tanulói rövidesen egy új, 32 millió forint értékű vendéglátó tankabinetet vehetnek birtokba: az épületet idén vásárolták meg.

– A KSZC 11 középiskolájába közel 6000 diák jár, s több mint 1100-an kapcsolódtak a felnőttoktatásba – mondta. – A tanulóknak márciustól egy kiegészítő nyelvi képzést indítunk: a 150 millió forint értékű projekt lehetővé teszi, hogy a diákok pluszórában bővítsék angol, német és francia tudásukat.

Érvényesülnek a fiatalok

Barcsot is érinti a beruházás: az ipari iskola több mint 25 millió forintos fűtéskorszerűsítése mellett a Dráva Völgye szakgimnáziumban csaknem 31 millió forintot fordítottak az új ajtók, ablakok beszerzésére. A nagyatádi Ady Endre szakgimnázium új közösségi terét tervek szerint tavasszal adják át. Csiba Ágota azt mondta: a fejlesztéseket saját forrásból, az előző évi maradványt terhére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából, illetve pályázati forrásból valósítják meg.

– A középiskolások olyan szakmákat tanulhatnak intézményeinkben, amivel később érvényesülni tudnak – emelte ki. – Kiváló elméleti és gyakorlati felkészítést kapnak a duális képzés keretében, s ez megteremti az alapot a boldogulásukhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában